Er du et godt demens-match?

Næstved Kommune er blandt de første bag et helt nyt initiativ, der skal gøre livet sjovere for mennesker med demens og lette hverdagen for deres pressede pårørende. Omdrejningspunktet er et møde og en fælles interesse.


Anni Bengtsson elsker at bowle. Men siden hun fik diagnosen Alzheimers sygdom for to år siden, har det været en udfordring. Heldigvis har hun en gruppe tidligere kolleger, der tager hende med på bowlingbanen en gang imellem.

– Det er rart at have nogen at læne sig op af, og som forstår ens situation. De hjælper mig med at snøre mine sko og andre af de ting, jeg har svært ved. Vi har det virkelig sjovt, og det betyder meget for mig, at kunne være social, fortæller hun.

Desværre er det ikke alle med demens inde på livet, der har de samme muligheder som Anni. Derfor har Alzheimerforeningen taget initiativ til et koncept, der skal matche frivillige Demensvenner med mennesker med demens og aflaste de pårørende. Projektet henvender sig til alle, der vil gøre livet bedre for demente og deres pårørende, og Næstved Kommune er blandt de første otte kommuner, der har valgt at engagere sig.

Demensven med hjerte til mere

I 2015 lancerede Alzheimerforeningen kampagnen Demensvenner. En Demensven er en person, der rækker hånden frem, når han eller hun møder et menneske med demens i hverdagen. Enten med forståelse og viden eller en konkret handling. Man kan se det lidt som et førstehjælpskursus, hvor man klædes på til at hjælpe, når og hvis der er brug for det.

Til foråret udvides kampagnen med et nyt koncept, så det bliver lettere at matche Demensvenner med mennesker med demens. Det overordnede formål med projektet er at aflaste de pårørende ved at hjælpe demensramte til at kunne fastholde aktiviteter i og uden for hjemmet. Projektet henvender sig til de Demensvenner, der gerne vil engagere sig lidt mere, og de mennesker med demens, der for eksempel har brug for støtte til aktiviteter.

Udgangspunkt i din hverdag

Eksempler på aktiviteter eller samvær kan være at gå en tur sammen, strikke, lave mad derhjemme, spille tennis eller noget helt andet.

– Udgangspunktet er, at Demensvennen og den demente er lige i aktiviteten. Hvis du eksempelvis elsker at fiske kan du matche med én med demens, der har samme interesse, og så kan I dyrke det sammen og begge få noget ud af samværet. Formålet er at øge livskvaliteten hos den demente og give et velfortjent pusterum til de pårørende, fortæller Eva Stawicki, der er projektleder i Alzheimerforeningen.

Forud for mødet bliver man klædt på med redskaber og en større forståelse for demens. Det sker på en række korte kurser i kommunerne til foråret, som er gratis og uforpligtende at deltage i.
Hvis du er interesseret eller gerne vil vide mere, kan du skrive til Eva Stawicki på eva@alzheimer.dk.

Alzheimerforeningen er også ved at få udviklet en app, hvor man kan matche med mennesker med demens i sit nærområde og blive klædt på igennem en række film og digitalt undervisningsmateriale.

Målet med projektet er, at der skal skabes 200 match i løbet af 2017.

Læs mere på www.demensven.dk/match