Næstved Flisecenter udarbejder en ny gulvudsmykning i Snesere Kirke på Sydsjælland

I samarbejde med to kunstnere fra Stege, får kirkegulvet nyt liv med ølandsfliser og terrazzo.

I Snesere Kirke på Sydsjælland kan kirkegængere nu følge Livets Kilde gennem hele kirkerummet. Det er kunstnerparret Sine Lewis og Till Junkel, der med Næstved Flisecenter som fliserådgiver og leverandør, har skabt en ny udsmykning af kirkens gulv baseret på Ølandsfliser og terrazzo.

Snesere Kirke er netop taget i brug igen efter en årelang restaurering af kirkerummet.

Kunstnerne ønskede at skabe et kunstværk på gulvet, der illuderer Livets Kilde, som strømmer gennem rummet fra indgang til døbefont og kor. Som besøgende oplever man, at Livskilden bevæger sig som en organisk, skulpturel pulseren, ligesom en kilde, der både har fri passage og møder modstand og inspiration.

Solidt beslutningsgrundlag

Efter en del skitseforslag og drøftelser med bl.a. menighedsråd, Stift og Nationalmuseet valgte de to kunstnere, at rustikke stenfliser kombineret med terrazzo skulle danne grundlag for gulvudsmykningen. De søgte forgæves efter de rette fliser hos forhandlere rundt om i Danmark, men først da de kom til Næstved Flisecenter gik tingene op i en højere enhed.

– Vi ønskede en stentype, der var grov, med forskelligartet struktur og changerende farvetoner, som ville fungere i samspil med terrazzo. Næstved Flisecentret rådede os til at se nærmere på stenfliser fra Øland. Flisecenteret tog os med til Sverige, hvor vi hos tre producenter fik et solidt beslutningsgrundlag for valget af de 400 kvadratmeter fliser, der skulle bruges til gulvet, siger Sine Lewis.

Udover den rette struktur og farve skulle fliserne også kunne tåle vandskæring, når Jordens pladetektoniske linjer og terrazzointarsia skulle markeres i gulvet.

Præcis rådgivning

– Vi har haft et fint samarbejde med Næstved Flisecenter. De leverede præcis den rådgivning, vi havde brug for, og vi gjorde god brug af deres store viden og erfaring: Det var lige fra anbefaling af klæb og fuge til den særlige sæbe, som fliserne skal vaskes med i det daglige for at sikre åndbarheden, siger Till Junkel.

I kirkens våbenhus er der lagt fuldt terrazzogulv, som forestiller solsystemet med planeter i form af natursten, der ligesom de indlagte skærver fra Øland er leveret af Flisecentret. Gulvet i kirkerum og våbenhus blev lagt i samarbejde med murer Mikael Martlev.

– Det har været en spændende opgave at være med til at løse. Med kravene til en rustik flise, der skulle spille sammen med terrazzoudsmykning var ølandsflisen et oplagt valg. Det lykkedes os at finde en sten, som levede op til kunstnernes krav. Vi håber på, at vi kan indgå i lignende projekter i fremtiden, siger salgschef Mogens Raun Hansen, Næstved Flisecenter.

– Gennem mange lag er vi nået frem til et udtryk, som er dybt forankret i jordens skorpe. Som den dynamiske Livets Kilde af terrazzo og øland kan mennesker, gennem gensidig respekt og kontakt, formå at være opbyggende. Vi har forsøgt at spejle et uendeligt univers og en aldeles spirende ånd ind i en dynamisk udfoldet fortælling, der strækker sig med den besøgendes skridt henover gulvet, siger Sine Lewis og Till Junkel.

Snesere Kirke er med sine 52 meter en af Danmarks længste landsbykirker. Kirken ligger mellem Næstved og Præstø. Kirkens ældste dele er formentlig fra 1100-årene. Siden er den udvidet i flere omgange senest i 1600.

 

1%20-%20Snesere%20Kirke%20gulv[1]

 

4%20-%20Snesere%20Kirke%20-%20kirkerum[1]

6%20-%20Snesere%20Kirke%20-%20Sine%20Lewis%20&%20Till%20Junkel[1]