En god nats søvn har stor betydning for din hverdag. Når du er frisk og veludhvilet, er dit overskud større og du er klar til at tackle hverdagens strabadser. Derudover er søvn også vigtig for dit helbred og din sundhed. På arbejder kan dårlig søvn gå udover din koncentration og produktivitet når du arbejder med dine arbejdsopgaver, og din tålmodighed bliver sat på prøve. Derfor er ordentlig søvn en vigtig del for at hjernen kan nå at restituerer og er klar til en ny dag med fornyet energi. Sengen og selve madrassen er et dermed et vigtigt fundament for en god nats søvn. Så hvis du står og skal købe en ny madras til din seng, kan du læse med her, hvor du får tre gode råd til valg af madras, som vil passe til dig og dit søvnbehov, så du opnår den bedste søvn.

Springmadras
Køb springmadras – den har den fordel, at den har et fjedersystem som består af forskellige lag materialer. Springmadrasser har ikke en fast ramme og kan dermed bruges til en lamelbund i en sengeramme. Derudover har en springmadras den fordel at holdbarheden er rigtig god, da man kan vende madrassen rundt og dermed bruge begge sider og ikke kun den ene. Hvis du på et senere tidspunkt skifter sengetype til en elevationsseng, så kan du også bruge springmadrassen til det.

Rulle- og topmadrasser
Rullemadrassen er den som mange bruger til at ligge øverst i sengen, som dermed adskiller madrassen og lagnet. Fordelen ved rullemadrassen er at den dermed forlænger holdbarheden af din madras, ved at fungere som det her beskyttende lag. Topmadrassen ligger man under rullemadrassen og er med til at øge din sovekomfort og findes dermed i mange varianter alt efter ens personlige behov, hvilket betyder at den kan kompensere for hvis du synes din madras enten er for hård eller for blød. Derudover beskytter rullemadrassen og topmadrassen din madras mod fugt og slid, som ville være med til at forringe holdbarheden.

Boxmadrasser
Der findes mange forskellige typer madrasser. Boxmadrassen består af et fjedersystem, der ligger ovenpå en integreret ramme. Dermed behøver du kun at tilføje enten ben eller meder under sengen, så har du en samlet seng, som er klar til brug. Med den faste ramme, gør at madrassen ikke kan bøjes, men ligges fladt. Derudover har fjedrene den funktion at de følger kroppens linjer, som dermed øger en bedre komfort og støtte for dig.

 

Springmadrasser har ikke en fast ramme og kan dermed bruges til en lamelbund i en sengeramme. Foto: Bruce Mars