Mandag den 9. november kl. 19.00-21.00 slår biblioteket atter dørene op for den traditionsrige ”Skumringstime”, hvor lektor Bjørn Falck-Petersen læser højt i stearinlysenes skær på Næstved Bibliotek, Lille scene.

”Skumringstimen” er en del af ”Nordisk Biblioteksuge”, hvor der samtidigt læses op af den samme tekst på biblioteker og kulturinstitutioner over hele Norden. Ideen er, at ligesom i gamle dage, så skulle mennesker samles i skumringen på alle Nordens biblioteker for at læse og lytte til spændende og gode fortællinger om nordisk litteratur – mundtligt eller skriftligt. Det blev naturligt at tænke, at sådan et arrangement skulle placeres i årets mørkeste tid, i begyndelsen af november.

Det er altid en tekst af en nordisk forfatter, som læses op. I år er det ”Ar” af Auður Ava Ólafsdóttir.

En medmenneskelig historie

Hovedpersonen er Jonas Ebeneser, en 49-årig mand, som er kørt fast i livet. Han er blevet skilt fra sin kone, som han i øvrigt ikke har ligget i med de sidste godt otte år. Og det viser sig, at han ikke er far til den pige, han altid har kaldt sin datter. Han troede ellers, at hun var ellers blevet undfanget på fjeldet, tæt på et sovende krater, med et får som bedste vidne.
‘Ar’ er en medmenneskelig historie. Den tenderer det klynkende og selvmedlidende, men Auður Ava Ólafsdóttir forsvarer drevent både handlingen og sine personer. Og hun lader Jonas Ebeneser træde i karakter. Det kan godt være, at de alle har ar på krop og sjæl, men derfor kan de jo godt give hinanden hånden.

Bjørn Falck-Petersen, som i mange år har stået for oplæsningen på Næstved Bibliotek, er tidligere lektor på Næstved Gymnasium.
Arrangementet afholdes i samarbejde med Foreningen Norden.
Billetter, som koster 50 kr. kan købes på www.naesbib.dk

Læs mere om bibliotekernes arrangementer på: www.naesbib.dk

Før i tiden – inden der fandtes TV og computere – var højtlæsning og historiefortælling en elsket og udbredt tradition i den mørke tid. Med den Nordiske Biblioteksuge pustes der nyt liv i den gamle nordiske fortælletradition. Det bliver en uge fyldt med oplæsninger, udstillinger, debatter og andre former for kulturoplevelser på biblioteker, skoler og andre lokaliteter rundt om i Norden og Baltikum. Nordisk Biblioteksuge og Skumringstid administreres af Foreningerne Norden. Projektet finansieres af Nordisk Ministerråd. Se mere på: www.bibliotek.org

Pressefoto