CAMILLA RASBORG: Phantasie Phoster. Udstilling på NU galleri

FERNISERING: 29.8 kl. 16 – 18.
DATOER: fra 29.8 – 26.9 2020.
ÅBNINGSTIDER: Lørdag og søndag kl. 14 – 18 i udstillingsperioden. Også efter aftale på telefon 51 72 82 12.
ADRESSE: NU galleri, Maglemølle 83,1.sal 4700 Næstved

NU galleri præsenterer efterårets første soloudstilling, Phantasie Phoster af Camilla Rasborg. Camilla Rasborg viser malerier og installation, der beskæftiger sig med et fascinerende psykologisk fænomen – pareidolia – som betyder, at man opfatter og knytter betydning til figurer, der egentlig er helt tilfældige. Alle kender jo til at kigge op i skyerne og se ansigter og dyr, eller at man i abstrakt kunst kan “finde” ansigter, øjne, o.s.v.

Mennesker har en grundlæggende trang til at skabe mønstre og figurer ud af tilfældighedernes kaos; hvad end det drejer sig om konspirationsteorier, der skabes ud af usammenhængende begivenheder, den paranoide der ser andres blikke allevegne, eller blot den uskyldige leg med former og farver, der bliver til figurer, er det et væsentligt og universelt emne, Rasborg beskæftiger sig med.

Rasborgs malerier er gouache (dækfarve) på gyldne og brunlige stykker pap, træ, eller ramponerede krydsfiner-plader, som kunstneren har fundet på gaden, i containere eller fra dødsboer. Malerierne har dermed allerede en “historie”, når kunstneren går i gang med dem, og hun finder og forstærker former, farver og figurer, som får deres eget liv i maleprocessen.

Nogle omrids har næsten haft karakter af et ansigt, en uhyggelig maske med hule øjne og åben mund. Andre gange har linjer i pladen ledt tankerne hen på noget, der kunne minde om et landskab. Man ser motiver, hvor der egentlig ikke er nogle: hjernens perceptionsevne får alligevel noget ud af dette ingenting.

Rasborgs interesse for pareidolia ligger i tråd med en interesse for genstande, som generelt er “ubetydelige og ingenting”. Hun skriver: “ Netop dét, at det er ingenting for andre, har mistet sin værdi og er kastet af verden, gør det vedkommende for mig. Materialet har spor af levet liv, af tid og forgængelighed. Disse forhåndenværende materialer har et legende potentiale, måske afstedkommet af den frihed det er at beskæftige sig med noget uden værdi for andre”.

Camilla Rasborg (f.1974) er uddannet fra det Jyske Kunstakademi (2002).

Udstillingen er støttet af L.F. Foghts Fond og Statens Kunstfond. NU galleri er støttet af Statens Kunstfond.

Camilla Rasborg. Foto: Søren Martinsen.