Højsommer betyder kraftig plantevækst og dermed også at slåmaskinerne rykker ud, og her spiller hensynet til naturen tilsyneladende en underordnet rolle mange steder i kommunen, skriver DN Næstved.

Et andet sted, hvor naturen er under pres, er på de beskyttede jorddiger, som har været i fokus i DN Næstved de seneste måneder. Det viser sig, at en del er “forsvundet”, fordi beskyttelsen ikke respekteres.

Det åbne land er domineret af store marker og det er ofte kun hegn langs markskel og grøfter, der giver lidt plads til naturen og bryder det monotone landskab. Langs en del markskel er der jorddiger. Jorddigerne er en del af kulturhistorien om udskiftningen, hvor bønderne i de små landsbyer fik ny jordfordeling. Jorddigerne har ligget mange år uberørt og har derfor ofte stor naturværdi og stor artsrigdom.

En lov fra 1992 beskytter mange jorddiger, men desværre bliver den ikke respekteret af alle og jorddiger “forsvinder”. Nogle gange sker det sikkert af ukendskab til beskyttelsen, mens der andre gange er tale om bevidst destruktion, da jorddigerne passer dårligt ind i et moderne landbrug med store maskiner. DN Næstved har de seneste måneder anmeldt 24 beskyttede jorddiger, der er “forsvundet” siden 1992. Som regel bliver lodsejer pålagt at retablere diget, men artsrigdommen i det oprindelige dige er uoprettelig tabt.