Sommerens varme dage venter forude, og det får de fleste danskere til at tilbringe mere tid ude under åben himmel. Men det er ikke kun blege arme og ben, der skal skærmes mod den skarpe sol; øjnene har også brug for beskyttelse. Derfor – og i anledning af den Internationale Solbrilledag den 27. juni – sætter Parkens Optik fokus på øjenbeskyttelse i hele juni måned.

Så selvfølgeligt som at smøre solcreme på
Solbriller fås i et væld af flotte designs og kan pifte enhver sommergarderobe op. Men de har også en vigtig sundhedsmæssig funktion:

– Om sommeren er UV-strålingen meget kraftig, og overdreven eksponering for sollys kan give både kortvarige og langvarige øjenproblemer. På kort sigt kan det resultere i blodskudte, hævede øjne og en overfølsomhed over for lys. I ekstreme tilfælde kan man simpelthen blive solskoldet i øjet og kortvarigt miste synet delvist, fortæller Peter Langgaard fra Parkens Optik og tilføjer, at flere eksperter også mener, at strålerne fremmer grå stær.

– Et par gode solbriller gør det ikke kun mere behageligt at opholde sig i solen, de er også en vigtig beskyttelse for øjnene. Det bør derfor være lige så selvfølgeligt at bære solbriller som at smøre solcreme på huden, siger Peter Langgaard.

Solbriller med styrke
Men hvilke solbriller skal man gå efter, når der findes så mange forskellige modeller, typer og kvaliteter? Ifølge Peter Langgaard skal man først og fremmest afklare sit behov, inden man vælger solbriller. Det handler om at se på, hvor meget man skal bruge solbrillerne og i hvilke situationer.

– Hvis man bruger briller til dagligt, vil det være en god idé med et par solbriller med styrke. De kan også laves med flerstyrkeglas, så man har læsefelt i bunden og afstandsfelt i toppen – eller man kan få solbrilleglas, som kan klikkes uden på almindelige briller.

Man kan også få briller med farveskiftende glas. Indendørs og i dårligt lys er glasset helt klart, men udenfor bliver glassene automatisk mørkere, fordi de reagerer på UV-strålingen, som også findes i gråvejr. Peter Langgaard understreger dog, at de ikke må forveksles med solbriller, for de farveskiftende glas giver ikke samme beskyttelse. Det er en almindelig brille, bare med lidt ekstra komfort.

Solbriller til en aktiv livsstil
Hvis man er til fart over feltet, findes der en lang række sportsbriller, som man med fordel kan vælge i stedet for almindelige solbriller. De er ekstra lette, meget holdbare og kan beskytte øjnene mod både skader samt vind og vejr.

– På nogle sports-solbriller kan man udskifte glasset, og det giver meget stor fleksibilitet. Man kan fx bruge dem på løbe-, cykel- eller sejlture. Mange er også glade for den sportslige stil i designet, men det er selvfølgelig meget individuelt, siger Peter Langgaard.

Pressefoto