Styrketræning er ikke kun godt for armmuskler og lårbasser – det er også godt for øjnene! Det er der bare ikke ret mange, der ved – og det er en skam. Med gode vaner og nemme øvelser kan man nemlig træne øjnene og dermed selv styrke sin øjensundhed. Peter Langgaard fra Parkens Optik deler her et par gode råd.

At kroppen skal trænes og vedligeholdes for at holde sig sund og rask har de fleste nok hørt mange gange før. Men midt i palæokure, juice detoxes og timers slid i motionscentret – og alt det andet, der skal gøres for at få en sund krop – glemmer mange øjnene. Og det er synd, når nu man faktisk selv kan gøre en del for at passe på øjensundheden, mener Peter Langgaard fra Parkens Optik.

– Vi stiller store krav til vores øjne hver dag. Hvad enten man sidder meget foran en computerskærm, bag rattet i bilen eller dyrker meget sport, skal øjnene forholde sig til mange forskellige slags kontrast- og lysforhold 20–30.000 gange om dagen. Den slags overanstrengelse kan ofte give trætte, røde og irriterede øjne, for ikke at tale om hovedpine og nakkesmerter, forklarer han.

– Men overanstrengte øjne kan faktisk afhjælpes med et par simple øvelser imellem de daglige opgaver. Det behøver ikke tage lang tid og kan nemt klemmes ind i kaffepausen, fortæller Peter Langgaard.

20-20-20-reglen
Et af de helt enkle råd fra Peter Langgaard er, at man skal være opmærksom på sine skærmvaner. Både børn og voksne bruger utallige timer foran computer-, smartphone- og tv-skærme hver dag, og det kan mærkes på øjnene. Generelt skal man huske at give øjnene en pause fra skærme af enhver slags nu og da:

– Optimalt set bør man hvert 20. minut holde 20 sekunders pause, hvor man blinker 20 gange. Man bør også jævnligt kigge ud ad vinduet, gerne mindst 20 fod (6 meter) væk, så øjnene ikke kun udsættes for den korte distance. På 6 meters afstand slapper øjets ydre muskel af fra den vedvarende spænding, som opstår, når øjet kigger på en skærm tættere på, forklarer han og fortsætter:

– Det er generelt også en god idé at undgå skarp sol og direkte lys på din elektroniske enhed, da det vil få dig til at knibe øjnene sammen. Sørg altid for at sidde i et lokale med indirekte lys, hvis du bruger enheden i mere end 20 minutter ad gangen, siger Peter Langgaard.

Hvis man vil have flere gode tips til, hvordan man selv kan styrke øjensundheden, kan man komme ind forbi butikken og hente en folder med øvelser og opskrifter, der er gode for synet. Det er madblogger og MasterChef-deltager Stephanie Alemanno, der har kreeret de lækre opskrifter, og som lægger ansigt til øvelserne.

Fem nemme øjenøvelser:

1) Muskeløvelse
Sid komfortabelt i en stol og hold hovedet lige. Se så langt du kan i alle fire retninger: højre – venstre – op – ned. Hold blikket i ca. fem sekunder i hver retning. Gentag øvelserne tre gange. Husk kun at bevæge øjnene og ikke hovedet.

2) Blinkeøvelse
Blink bevidst, når du sidder foran computeren. Studier har vist, at vi ”glemmer” at blinke ved skærmarbejde. Det giver udtørrede tårefilm, hvilket gør at du efter en lang arbejdsdag føler træthed og irritation/grus i øjnene.

3) 20-20-20-reglen
Hver gang du har kigget på iPad/mobil/computer i 20 minutter, så hold en pause i 20 sekunder, hvor du kigger 20 fod væk (ca. 6 meter). På den afstand slapper øjets ydre muskel af fra den vedvarende spænding, som opstår, når øjet kigger på en skærm tættere på.

4) Komplet mørke
Sid komfortabelt i en stol og luk øjnene, mens du holder hænderne op foran øjnene, så det bliver helt mørkt. Støt gerne albuerne på et bord og sørg for at øjenvipperne ikke går imod håndfladen. Træk vejret langsomt og dybt ind og ud i ca. 1-2 minutter. Fjern langsomt hænderne fra øjnene og lad lyset vende retur, mens du åbner øjnene igen.

5) Øjenmassage
En forsigtig massage er meget afslappende for øjnene. Brug dine fingerspidser til forsigtigt at massere området lige under øjenbrynet. Luk øjnene og slap af i kroppen, mens du masserer.