Der var en gang, hvor den tyske stat censurerede de sange som det danske mindretal samlede sig omkring. I anledning af Genforeningen synger skuespiller Bodil Jørgensen ”De Forbudte Sange.”

2020 byder på 100-års jubilæet for genforeningen af Sønderjylland. Det er ligeledes officielt udpeget som et dansk-tysk venskabsår.

Men bag fejringerne, og den lykkelige genforening for det danske mindretal, ligger en grum historie om kulturel undertrykkelse. I perioden 1864-1920, slikkede man i Danmark sårene efter Slaget ved Dybbøl, der havde reduceret Danmark med en tredjedel. I det sønderjyske, der blev indlemmet i det tyske rige, blomstrede sangkulturen og den danske national følelse.

Ved offentlige møder og i private hjem samledes man om forløberen til Højskolesangbogen, Den Blå Sangbog. Men den stigende popularitet bekymrede de tyske myndigheder, der løbende forbød de dansksindede sønderjyder at synge flere og flere af sangene. Heriblandt kan nævnes ”Der er et yndigt land” og ”Jeg vi værge mit land.”
Den Blå Sangbog indeholdt et grundigt efterord, med oplistningen af de sange der ikke måtte synges offentligt; De Forbudte Sange.

Pressefoto

Det er med udgangspunkt i denne liste, at skuespiller Bodil Jørgensen drager ud på koncertturne i 2020, og den 28. oktober står hun på scenen i Ny Ridehus på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Med musikerne Martin Schack, Jesper Hindø og Martin Klausen i ryggen, fortæller og synger Bodil Jørgensen historier om grænser, sorg og længsel. Selvfølgelig med sit helt særlige register af følelser, indlevelse og humor.

Fra scenen vil hun fortælle om historien, vinkle de enkelte sange med anekdoter og foredrage sangene på en måde, der vil efterlade et varigt minde i publikums erindring.

Hvis du har lyst til at dykke ned i historien om De Forbudte Sange, kan du finde billetterne til koncerten den 28. oktober på www.gkkultur.dk og fra billetkontoret på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Del på sociale medier