Når synet svækkes med alderen, skifter mange kontaktlinsebrugere til briller med flere styrker. Men faktisk kan de ca. 350.000 danske kontaktlinsebrugere sagtens undgå briller, hvis de vil. Flerstyrkekontaktlinser har nemlig samme funktion som brillerne – og byder endda på en række fordele, fortæller Peter Langgaard fra Parkens Optik.

Mange stopper med at bruge kontaktlinser, når de får brug for flere forskellige styrker. De fleste går over til såkaldte multifokale brilleglas og dropper linserne helt. Men er man glad for sine kontaktlinser, og vil man helst undgå at skifte til briller med glidende overgang, er der gode nyheder: Det behøver man nemlig slet ikke.

– Man kan sagtens fortsætte med linser – også som ældre. Faktisk kan man bruge linser hele livet ved at skifte til flerstyrke-kontaktlinser. Der er altså ingen synsmæssig hindring for at se ung ud, selv når man bliver ældre, smiler Peter Langgaard fra Parkens Optik.

Flere zoner i én linse

Flerstyrke-kontaktlinser er – som navnet siger – linser med flere styrker i én linse. De kan korrigere for synets naturlige aldersforandringer og give skarpt syn på alle afstande – uanset om man kører bil, læser i en bog eller sidder ved computeren. Det skyldes indbyggede zoner – akkurat som man kender det fra multifokale brilleglas. Men linserne giver en række fordele, som briller ikke gør:

– Hvis man læser avis og bruger flerstyrke-brilleglas, skal man dreje hovedet for at få den rette styrke. Brillerne følger nemlig hovedets retning. Med flerstyrke-linser følger styrkerne med, når du bevæger øjet, og derfor kan man frit lade øjnene løbe hen over avissiden, forklarer Peter Langgaard.

– En anden stor fordel er, at brugeren oplever en mere sammenhængende eller glidende overgang mellem de forskellige styrker, som er udmålt til netop hans eller hendes syn. På grund af den lidt blødere overgang mellem de forskellige styrker vil synet være skarpt i alle intervaller, når man går fra at se noget tæt på til langt væk – og omvendt, fortæller Peter Langgaard, og fortsætter:

– Sidst, men ikke mindst, slipper man typisk for briller eller læsebriller, hvilket for mange kan føles som en sand befrielse. Man behøver ikke at have sine briller med sig, og man slipper for at tage dem af og på hele tiden, sigerPeter Langgaard.

Hvad så med ulemperne?

Der findes kun ganske få ulemper ved flerstyrke-kontaktlinser. Nogle vil opleve, at det er sværere at justere synet og stille skarpt på grund af de forskellige synsoplevelser, der dannes. I starten vil nogle opleve ”tågesyn”, skygger eller blænding i mørke ved brug af flerstyrke-kontaktlinser, men det forsvinder heldigvis, efterhånden som øjnene vænner sig til linserne. Tilvænningsperioden er individuel, men varer som regel et par uger.

– Det er jo mest en smagssag, om man foretrækker at bære briller eller linser, så vi er bare glade for at kunne tilbyde begge dele, slutter Peter Langgaard fra Parkens Optik.

Smid ikke kontaktlinserne i toilettet

Hele 350.000 danskere bruger kontaktlinser. Det bliver til rigtig mange linser hvert år, og mange er i tvivl om, hvad de skal gøre af linserne efter brug. Svaret er, at kontaktlinserne bør smides i skraldespanden – ikke i toilettet. Hvis plasten fra de mange linser havner i havet, kan de forurene vandmiljøet – og fisk og andre dyr kan komme til at æde linserne. Derfor opfordrer Peter Langgaard fra Parkens Optik altid sine kunder til at smide linserne i skraldespanden, til gavn for miljøet.