Hele to priser blev overrakt på Rønnebæksholm. Talentprisen, der blev uddelt for første gang, gik til den 20-årige sangerinde Karen Beatrice Simonsen Nice og Trelleborgfondens Kulturpris gik til Michael Poulsen fra Volbeat.

De to prismodtagere Karen Nice og Michael Poulsen.

Det blev Michael Poulsen fra Volbeat, der fik Trelleborgfondens Kulturpris 2019, også kaldet Grundtvig-Marie Prisen, ved en prisoverrækkelse på Rønnebæksholm i dag. Derudover gik den nyoprettede Talentpris til det 20-årige musiske talent, Karen Beatrice Simonsen.

Musikalsk modenhed
Kultur- og Demokratiudvalget besluttede tidligere i år at oprette en Talentpris for at anerkende og støtte unge, spirende talenter inden for det kunstneriske område. Prisen er på 10.000 kr. og uddeles til en ung, som har markeret sig eller ydet en særlig indsats inden for en eller flere kunstarter.

Det er et bedømmelsesudvalg bestående af repræsentanter fra Talentskolen, Musikskolen og Ungdomsskolen, der indstiller kandidater til Kultur- og Demokratiudvalget, som udvælger prismodtageren, og Kulturudvalgsformand Linda Frederiksen overrakte prisen til 20-årige Karen Beatrice Simonsen Nice.

Karen Beatrice Simonsen Nice har været elev på Musikskolen i Næstved og er nu optaget på MGK Sjælland. Karen er sanger, men spiller også bas og klaver, og derudover dirigerer hun kor og skriver musik, tekst og arrangementer.

Jørgen Graven, leder af Musikskolen, er begejstret over, at det netop er Karen Nice, som modtager Talentprisen:

– Der er mange unge elever, der er meget dygtige på deres instrument, men det er helt usædvanligt, at Karen i så ung en alder i så høj grad påtager sig lederrollen – at hun både dirigerer og arrangerer. Det kræver stort musikalsk overblik. Karen er dedikeret i alt, hvad hun gør, hun går til musikken som det mest naturlige. Hun har en stor faglig bredde og har i hele taget rigtig mange strenge at spille på i forhold til sit musikalske udtryk, lyder det rosende fra musikskolelederen.

Michael Poulsen donerede de 25.000 kr., der fulgte med Kulturprisen til BROEN Næstved, der var til stede for at modtage den. Foto: Jan Christensen, ISO 4700

Ud over Karen Nice var 22-årige sanger Freja Møller Kristiansen “Freija” og 20-årige skuespiller Magnus Sommerstedt-Rasmussen nomineret til Talentprisen. De modtager hver en hæder på 1.000 kr.

Lokal international rockstjerne 
Borgmester Carsten Rasmussen overrakte Trelleborgfondens Kulturpris, også kaldet Grundtvig-Marie Prisen, på 25.000 kr. til Michael Poulsen fra det danske rockband Volbeat, der blev stiftet i 2001 og som har kæmpe succes i både Europa og USA.

Grundtvig-Marie Prisen, der siden 2016 har været sponseret af Trelleborgfonden, hædrer kunstnere eller andre kulturelle aktører, der har bidraget til og udfordret den kulturelle udvikling i Næstved eller i de omkringliggende sydsjællandske kommuner.

Michael Poulsen er født og opvokset i Ringsted, men allerede som helt ung musiker spillede han koncerter i Næstved med sit første band Dominus. Og selv om han i dag rejser det meste af verden rundt med Volbeat, holder han fast ved sine sjællandske rødder. Så meget, at han for et par år siden slog teltpælene ned lidt udenfor Næstved by.

Og lokalstoltheden fik da også et nøk opad hos de fleste Næstved-borgere, da overskriften på et interview med Michael Poulsen for et par år siden, lød: “Det bedste, jeg har gjort, er at flytte til Næstved.”

Ved overrækkelsen i dag kvitterede Carsten Rasmussen anerkendende med:

Michael Poulsen, Freja Møller Kristiansen, Karen Nice og Magnus Sommerstedt-Rasmussen. Foto: Jan Christensen, ISO 4700

– Det gør os stolte, at du nævner Næstved som kilde og ladestation, når du er hjemme og skal finde ro til at oplade dine batterier. Og ingen tvivl om, at det må være nødvendigt med alle de koncerter, du spiller i nærmest hele verden. Vi var nok lidt heldige, at der lige var plads i programmet, så du kunne komme her i dag og modtage Grundtvig-Marie Prisen. Måske er vi også så heldige, at I en dag spiller koncert her i Næstved. Du skal i hvert fald have en stor tak for at tale Næstved op, lød det fra borgmesteren.

Michael Poulsen valgte generøst at donere alle 25.000 kr., som fulgte med prisen, til BROEN Næstved, som er en frivillig forening, der hjælper socialt udsatte børn og unge til et aktivt fritidsliv.

Om Talentprisen

Formålet med prisen er at anerkende, opmuntre og synliggøre unge, som udfolder særlige evner og potentiale inden for en eller flere kunstarter, og som på den måde kan være et positivt forbillede og til inspiration for andre unge.

Prisen uddeles til en ung (ca. 13-25 år) som, inden for en eller flere kunstarter, i særlig grad lever op til flere af nedenstående forhold:

•    Har markeret sig og udfoldet særlige evner,
•    er særlig dedikeret og har gjort en ekstra indsats for at dygtiggøre sig,
•    har vist særlige evner til at udvikle sig selv og andre i et miljø med andre unge,
•    er et udpræget positivt forbillede og til inspiration for andre unge.

Michael Poulsen og borgmester Carsten Rasmussen. Foto: Jan Christensen, ISO 4700

Et bedømmelsesudvalg bestående af repræsentanter fra Talentskolen, Musikskolen og Ungdomsskolen, udvælger tre nominerede til prisen. Det er Kultur- og Demokratiudvalget, der træffer den endelige beslutning om, hvem prisen skal uddeles til.

De to nominerede, som ikke får prisen, modtager hver en anerkendelse på 1.000 kr. eller en gave af tilsvarende værdi.

Om Trelleborgfondens Kulturpris

Prisen er stiftet med det formål at tilkendegive, at kunst og kultur er et essentielt element i den demokratiske debat og udvikling. Næstved Kommune og Trelleborg Fonden ønsker at understøtte, at en eller flere spirende kunstnere eller kulturelle udøvere fortsat opmuntres til at fortsætte og udvikle deres kunstneriske virke.

Kultur- og Demokratiudvalget nominerer hvert år to kandidater til at modtage prisen, og den endelige prismodtager udpeges herefter af et prisudvalg bestående af Borgmester Carsten Rasmussen, formanden for Kultur- og Demokratiudvalget samt en repræsentant fra Trelleborg Fonden.