Find din indre græshoppe frem og gå med, når insekter i alle afskygninger indtager Næstved Centrum, hvor to skoleklasser sammen med Næstved Avantgarden åbner Kulturnatten med en spektakulær maskeparade. Alle – unge som gamle er inviteret til at deltage i paraden, på den betingelse at man kommer forklædt som insekt.

Foto: Randi Kjær

Fredag den 4. oktober kl. 16.00 åbnes Kulturnatten med en parade af maskebærere, styltegængere, artisteri, musik og farver. Paraden starter ved Grønnegades Kaserne Kulturcenter, bevæger sig gennem centrum og gør holdt ved Axeltorv. Her vil elever fra to lokale skoleklasser skabe et uforglemmeligt optrin som kun en flok insekter kan gøre det, før paraden går tilbage til kulturcenteret.

Børnekulturkonsulent Katrine Gjesing glæder sig til at se børnene føre an i paraden, der åbner Kulturnatten.

“Det er tredje år i træk, at Børnekulturhuset arrangerer forløbet Magiske Masker, hvor børnene oplever tre meget anderledes skoledage, end de er vant til. Det er virkelig dejligt, at det er blevet en tradition, at børnene åbner Kulturnatten”, fortæller en begejstret Katrine Gjesing, som regner med et stort opbud af publikum igen i år.

Der er to muligheder for at opleve paraden: Enten langs husmurene, fortove eller fra centrums vinduer og altaner, når paraden kommer forbi, eller ved selv at blive del af festlighederne og opleve paradens særlige poesi og stemning indefra. Denne mulighed er samtidig en anledning til at slå sig sammen med familie, naboer eller kollegaer til en trup af bænkebidere, mariehøns eller hvad man vil – en anledning til at forvandle sig, bygge sig et insektkostume, en maske eller male sig i flotte farver.

Kreativitet i Børnekulturhuset

Parade

Forud for maskeparaden har eleverne fra to 4. klasser fra henholdsvis Kobberbakkeskolen, afd Sydby og Ellebækskolen, afd. Kalbyris haft tre kreative dage i Børnekulturhuset. Her har de sammen med tre professionelle maskekunstnere Brigitte Maack, Signe Gravlund Thomsen og Randi Kjær bygget insekt-masker, vinger, billeskjold og øvet bevægelser og lyd til paraden.

“Paraden er en hyldest til vores medbeboere på denne planet – insekterne. Vi kommer med et farverigt opråb om at kæmpe for deres levesteder og for biodiversiteten, for der skal være plads til alle vores forskelligheder – og enhver har betydning for helheden – både insekter og mennesker. I det store, som i det små. Det håber jeg også paraden bliver et billede på”, fortæller maskekunstner og paradeinstruktør Randi Kjær.

Hvilket insekt er du?
Eleverne arbejder på tværs af klasser i tre forskellige grupper, der følges i paraden:

Småkrybene – er dem, der kryber rundt på jorden, gennem skovbunden eller hen over badeværelsets fliser. Det er myrerne, bænkebiderne, tusindben, edderkopper og eghjorten med sine kløer.

De bevingede – er gruppen af insekter med vinger. Vinger med farver og mønstre, bestøverne – dem, der flyver fra blomst til blomst, svirrer over vandet med vinger i metalskinnende farver. Sørgekåber, natsværmere, guldhvepse og svirrefluer.

Insekt-orkesteret – består af alle de insekter der laver lyd. De summer, synger og brummer. Græshopper, cikader, fårekyllinger og humlebier.