Mange snakker om økologi. Man siger, at det er fremtiden, at det er bæredygtigt, og det er sundere. Men hvis man skræller alle holdningerne til side og udelukkende fokuserer på fakta; hvilke årsager er der så egentlig til at handle økologisk. Typisk er prisen jo højere, så der må jo være nogle gode grunde for at betale det ekstra, før det giver mening at vælge økologi frem for konventionelt landbrug. I denne artikel får du serveret tre årsager til, at du bør overveje at vælge de økologiske varer, næste gang du handler ind. Om disse argumenter er nok til at overtale dig, må du selv vurdere – argumenterne skal du i hvert fald få her.

Dyrevelfærd
Det første argument handler om dyrene. Selvom det som udgangspunkt er makabert at opdrætte dyr for udelukkende at slagte dem, kan disse dyr jo godt have det godt, mens de lever. Og her er det ofte sådan, at økologisk kød har haft et bedre liv end konventionelt. De har haft mere plads at løbe mere, mere græs at græsse på, og så er de måske endda undtaget for stoffer i deres foder, som hverken hører hjemme i dyre- eller menneskekroppe, mener mange.

Mere smag og næring? Pressefoto

Der stilles i høj grad en række krav til økologisk landbrug fra EU’s side, så du kan måske regne med, at du får en højere kvalitet, hvis man tænker på dyrevelfærd, når du vælger økologi. Vi har vel alle hørt disse skræmmehistorier om blandt andet grisefoder, hvor der er så meget penicillin i deres foder, at man nærmest skal have en recept for at kunne lave frikadeller derhjemme (spøg til side).

Næringsindholdet på sit højeste
Dette er til debat, men mange vil mene, at du får mere ”knald på”, hvis du vælger at handle økologisk. Her tænker vi især på frugter og grøntsager. Simpelthen at der er mere smag og et sundere næringsindhold i disse økologiske frugter og grøntsager. Så det kan være lidt sjovere at sætte tænderne i et økologisk æble.

Men det er naturligvis smag og behag og kan variere fra person til person. Kombineret med samvittighed vil dine smagsløg typisk sætte mere pris på, at dine retter er udarbejdet med råvarer, som er økologiske og er opdrættet med fokus på næringsindhold, bæredygtighed og en sublim smag.

Fremtidens landbrug
Man skal ikke læse mange nyheder for at få at vide, at klimaet er en af de helt store udfordringer, som vi mennesker står overfor. Og her kan et økologisk landbrug faktisk være en del af løsningen, mener nogle. I et økologisk landbrug bruges der f.eks. ikke sprøjtemidler i samme omfang som ved konventionelt landbrug, som kan risikere at trænge ned i vores grundvand og derved for altid beskadige vores drikkevand. Derfor kan bæredygtighed og vores børns fremtid altså også være et argument for at vælge at handle økologisk

Med disse argumenter i hånden håber vi, at du er bedre klædt på til at træffe et valg om, hvorvidt du ønsker at handle økologisk eller ej.