Modtagere af Diskontobankens Jubilæumslegat 2019 er John Nørbjerg, leder af Grønnegades Kaserne Kulturcenter og Dorthe Berg Rasmussen, leder af Center for Sundhed og Ældre, oplyser Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

John Nørbjerg og Dorthe Berg Rasmussen var lørdag 15. juni blevet bedt om at holde et oplæg for Næstved Kommunes franske partnerskabsby Chalon-sur-Saône, men i virkeligheden skulle de modtage Diskontobankens Jubilæumslegat, som hvert år på byens fødselsdag, uddeles til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for byen.

Foto: Næstved Kommune

John Nørbjerg
At Næstved huser Sydsjællands største kulturcenter, der dagligt besøges af flere hundrede kulturinteresserede, har John Nørbjerg en stor del af æren for. John giver en hånd i garderoben, hjælper med at stable stole – og nå ja, så leder og udvikler han også Grønnegades Kaserne Kulturcenter og har gjort det som vellidt chef i 18 år.

Helt oprindeligt er han uddannet bankassistent. Det betyder, at han ved, at kassen skal stemme. Men det er især hans flair for bredt samararbejde med andre kulturelle institutioner, foreninger og kulturinteresserede, der har banet vejen for hans, og dermed kulturcentrets, succes. John er kendt for at kunne mødes og tale med enhver. Han er meget optaget at “give til byen og kommunen” og har både sans for publikumssucceser men også for at give publikum noget, som de ikke vidste, de manglede at opleve f.eks. internationalt nycirkus eller brætspilscafe.

Der går der ikke en dag uden et arrangement på kulturcentret. Her er alt fra aftenskoleundervisning, egnsteater, fællesspisning, konferencer, julemarked og biltræf. Sidste år havde kulturcentret 326 arrangementer med offentlig adgang. F.eks. var der kun tre dage uden aktivitet i Ny Ridehus i hele marts måned i år, og en hurtig optælling fra i år viser, at ca. en tredjedel af gæsterne kører til Næstved fra andre dele af landet for at få en kulturel oplevelse – sågar helt fra Jammerbugt, Tønder eller Ærø.

Dorthe Berg Rasmussen
Flere end 1000 medarbejdere i Næstved Kommune har Dorthe Berg Rasmussen som øverste chef. Måske uden at vide det helt præcist, for selv om hun gør sit yderste for at komme rundt og være til stede på alle ældrecentre, Sundhedscentret, Den kommunale Tandpleje og Madservice, så har hun også utrolig travlt med at forhandle og samarbejde med kommunens mange forskellige eksterne samarbejdspartner inden for hele sundheds- og ældreområdet. Men lige meget hvor travlt Dorthe har, så er hun kendt for at være både anerkendende og grundig. Og lige meget hvor hun viser sig, er hun vellidt.

Dorthe Berg Rasmussen kom til Næstved Kommune i forbindelse med kommunalreformen i 2007 og en af hendes første opgaver bestod i at opbygge Næstved Sundhedscenter og udvikle genoptræningsforløb og -pladser. Inden da var hun ældrechef i Holmegaard Kommune, og det område fik hun også ind under sin Næstved Kommune-portefølje i 2012.

Dorthe Berg Rasmussen leder som ældre- og sundhedschef flere komplekse områder, som utrolig mange borgere er dybt afhængige af. Det kræver organisatorisk snilde og åbenhed for forskellige typer af løsninger. Et af de seneste eksempler på at Dorthe konstruktivt løser flere forskellige behov er, at hun, sammen med det politiske udvalg, har været med til at sikre, at man både beholder et højt specialiseret Næstved Madservice, der både leverer specialkost og måltider til ældre uden for plejecentrene – samtidig med at flere og flere køkkener på plejecentrene begynder selv at lave mere mad, så duften af frikadeller breder sig.

Diskontobankens Jubilæumslegatet
Diskontobankens Jubilæumslegat blev stiftet helt tilbage i 1935 og bliver altid overrakt den 15. juni, som er Næstveds officielle fødselsdag. Foruden æren får legatmodtagerne en buket blomster og en provenceskål fra Holmegaard med inskription.

Legatbestyrelsen består af: områdedirektør i Sydbank Jesper Lund Vimmer, retspræsident Alex Elisiussen, borgmester Carsten Rasmussen, byrådsmedlemmerne Søren Revsbæk og Daniel Lillerøi.

Legatets formål er at hædre personer, der bor, arbejder eller på anden måde har ydet en indsats for Næstved. Af legatets fundats kan man læse, at det uddeles til personer, der “har udført et fortjenstfuldt arbejde for Næstved By eller ved sit arbejde har kastet glans over Næstved By.”

Dorthe Berg Rasmussen var desværre forhindret i at deltage i jubilæums-frokosten. Foto: Næstved Kommune