Mere end 200.000 børn og voksne deltog i årets affaldsindsamling. Nu er de enorme mængder cigaretskod, dåser og andet affald gjort op.

I slutningen af marts blev der ryddet gevaldigt op i den danske natur, da børnehaver, skoler, foreninger, privatpersoner og mange andre deltog i Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling.

Og det var ikke så lidt, der blev fundet. På landsplan er der blevet indsamlet mere end 1,5 million cigaretskod samt 110.000 dåser. I alt har indsamlerne fjernet 156 ton affald fra den danske natur.

Til sammenligning blev der sidste år indsamlet 173 ton affald – heriblandt 102.000 dåser.

Påfaldende mange cigaretskod
Det er første gang, at der er blevet talt cigaretskod i forbindelse med Affaldsindsamlingen, og trods den seneste tids fokus på hele skodproblematikken vækker resultatet opsigt hos Danmarks Naturfredningsforening.

– Vi forventede at finde mange cigaretskod, men det er alligevel påfaldende, at der er blevet samlet så store mængder i løbet af ugen. Det understreger, at vi har et stort problem med de mange henkastede skod. Vi håber, at vi med årets affaldsindsamling har været med til at minde om, at cigaretskod ligesom alt andet affald ikke hører til i naturen, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

De henkastede cigaretskod er ikke blot til gene for befolkningen. Filtrene udskiller giftstoffer og bliver til mikroplast, når de havner i naturen.

Grænsedåserne flyder stadig i naturen
Hvert år bliver der fundet titusindvis af pantfri dåser i den danske natur, og i år er ingen undtagelse. 74 procent af de 110.000 indsamlede dåser er uden pant.

De pantfri dåser fra grænsehandlen er et historisk problem for Danmarks natur og miljø. Danmarks Naturfredningsforening har derfor længe kæmpet for at få pant på dåserne.

– Det kan ikke være rigtigt, at vores natur fortsat skal forurenes af de mange pantfri dåser, der hver dag fragtes over den dansk-tyske grænse. Der er velfungerende retursystemer i både Danmark og Tyskland, så det er helt absurd, at der ikke også er pant på grænsedåserne, siger Maria Reumert Gjerding.

Succesfuldt samarbejde med erhvervslivet
I forbindelse med Affaldsindsamlingen inviterede Bilka til ‘Danmarks Største Affaldsstafet’, hvor borgere indsamlede 10,6 ton affald i containere på Bilkas p-pladser. Skolebørn kunne desuden komme i Affaldsskole og blive klogere på affald i Bilka landet over. Som led i samarbejdet støtter Bilka Affaldsindsamlingen med 1 kr. pr. kilo affald. Det giver i alt et bidrag på hele 156.000 kr. til naturen.

I forbindelse med årets indsamling har Arla® og Bilka fortsat deres kampagne ‘Brug Låget’ for femte år i træk. ‘Brug Låget’ går ud på, at forbrugerne indsamler deres mælkelåg og afleverer dem i Bilka, så Arla® kan genanvende dem til bl.a. nye låg eller mælkekasser.

Fra januar og frem til Affaldsindsamlingen er der blevet indsamlet 870.000 låg – siden 2015 er det blevet til flere end 3,3 millioner låg. Arla® har sammen med Bilka støttet Affaldsindsamlingen ved at donere alle affaldsposerne i genbrugsplast, som Danmarks Naturfredningsforening har udsendt til indsamlerne.

Se hvor meget affald, der blev samlet i din kommune
Der er stor forskel på, hvor meget der er blevet indsamlet i de forskellige kommuner. Danmarks Naturfredningsforening har kortlagt, hvor mange kilo affald, hvor mange dåser og hvor mange cigaretskod, der er blevet indsamlet i hver enkelt kommune.

Kortet med tal for samtlige kommuner kan findes her.

Fakta:
– Affaldsindsamlingen fandt sted i uge 13.
– I løbet af hverdagene deltog godt 150.000 børn som en del af ‘skoleugen’.
– Ugen kulminerede søndag d. 31. marts med godt 1200 lokale indsamlinger i hele landet.
– Affaldsindsamlingen har eksisteret siden 2006.
– I år er der for første gang blevet talt cigaretskod. Der blev samlet mere end 1,5 mio. skod.
– I år blev der fundet 110.000 dåser.
– Siden den første affaldsindsamling har vi fundet 1,6 millioner dåser i naturen.

Foto: Danmarks Naturfredningsforening.