DM i Skills 2019 var tre dages hyldest til erhvervsuddannelserne, hvor Danmarks dygtigste håndværkerlærlinge blev kåret. Men under fredagens DM var det grundskolernes tur. I alt 72 hold fra hele landets 8. klasser var samlet. De skulle dyste mod hinanden i finalen for Skills Stafetten 2019.

Den landsdækkende Skills Stafet er en konkurrence, hvor grundskoleelever dyster i forskellige discipliner fra erhvervsuddannelsernes fagområder. Konkurrencen har til formål, at introducere de unge i 8. klasse for erhvervsuddannelser på en sjov og anderledes måde.

I løbet af efteråret deltager 8. klasser i de indledende Skills Stafet-dage, som tager plads på lokale erhvervsskoler. I hold af tre personer, dyster de mod hinanden på forskellige konkurrencestande, der repræsenterer en erhvervsuddannelse. På dagene modtager eleverne samtidig information om erhvervsuddannelserne, og stifter bekendtskab med selve miljøet på skolerne.

Tilbage i september 2018 var EUC Sjælland vært for den lokale Skills Stafet, der fandt sted i både Køge og Næstved. Dagene blev arrangeret i samarbejde med Køge Handelsskole og ZBC, og mere end 3.000 grundskoleelever gav sig i kast med stafetten.

Efter tre ugers stafet kåres de tre overordnede vinderhold. Holdene, og resten af deres klasse, inviteres med til finalen for Skills Stafet, der afvikles i forbindelse med DM i Skills. Fra EUC Sjællands lokale Skills Stafet, var det hold fra Fladsåskolen afd. Mogenstrup, Store Heddinge Skole og Lille Næstved Skole Fuglebjerg, der vandt og derved gik videre til finalen.

Flere valgmuligheder end forældrenes generation
Under fredagens DM var det endelig blevet tid. Vindere af de lokale stafetter fra hele landet var samlet til en sidste, afgørende kamp. Hvem vinder Skills Stafet finalen 2019?

Konkurrencen inddeles i heats, og der skal udføres praktiske opgaver på tid. De unge giver sig entusiastisk i kast med at piske æggehvider, lægge brosten og bygge fuglehuse. Det kræver koncentration og fokus på højeste plan. Alt imens deres klassekammerater står på sidelinjen og leverer øredøvende tilråb og støtte.

Slutteligt er det Sjælsøskolen fra Birkerød, der løb med førstepladsen og den store pengepræmie på 10.000 kroner.

Efter en konkurrence med fuld tryk på, var der et par skuffende miner at spotte hos de resterende hold. Men skuffelsen varede ikke i lang tid. Trods en manglende sejr, har Skills Stafetten alligevel skabt oplevelser, der har gjort indtryk på de unge under deres møde med erhvervsuddannelserne:

– Det er meget fedt, at der kommer konkurrence i det, så man kan komme ud og lave noget andet end at være i skole hele tiden, fortæller 15-årige Sascha med et smil på læben.

Hun går til daglig i 8.X på Lille Næstved Skole afd. Fuglebjerg, og var på ét af de 72 hold, der dystede i finalen. Hendes holdkammerat, Rasmus på 15 år, har også haft en positiv oplevelse af stafetten. Han har nydt at få et større kendskab til de forskellige erhvervsuddannelser. Et kendskab, der skal klæde ham på til valg af ungdomsuddannelse, i den nærmeste fremtid.

– Da mine forældre var børn, fik de ikke lov til at komme ud og prøve (red. erhvervsuddannelserne). Men nu kan jeg bedre se, at “det her kan jeg vælge, fordi det passer godt til mig” og omvendt.

At Skills Stafettens finale indgår som en del af DM i Skills, er der en særlig grund til. Per Hansen, der er chefkonsulent ved SkillsDenmark, og arbejder med udviklingen af Skills Stafetten, fortæller:

– På sådan en dag, er vi godt trætte, når vi er færdige, men vi føler eleverne har fået en god oplevelse. Forhåbentlig har de også været ude og se de dygtige unge, der er i gang med en erhvervsuddannelse. Det er hele formålet, afslutter han.

Et sejrsråb fra 15-årige Martin under et af finalens heats. Foto: EUC Sjælland.