I hele 2019 fejrer foreningerne NORDEN sit 100 års jubilæum. Også i Næstved, hvor det fulde navn er Foreningen NORDEN, Næstved/Fladså.

De er værter ved kredsgeneralforsamlingen, som afholdes torsdag, 4. april 2019, og den dag vil de benytte lejligheden til at invitere  medlemmer og deres pårørende/gæster til at deltage i jubilæet.

Det hele foregår i Egnsteatret på Grønnegades Kaserne Kulturcenter, GKK, og der bliver tale om kredsgeneralforsamling, spisning, festtale og underholdning.

Program:
16.00 – 17.30: Kredsgeneralforsamling
18.00-19.00: Spisning. Leveres af Cafe Grønnegade
19.00-19.30: Fest- og jubilæumstale ved tidligere generalsekretær i Nordisk Råd, Henrik Hagemann
20.00-21.30: Sara Grabow og den danske sangskat i Ny Ridehus. Den musikalske pigetrio bestående af Sara Grabow, Martine Madsen og Eva Skipper genopfrisker kendte og elskede klassikere fra 30’erne til og med 60’erne

Pris for det hele: 200 kr./person

Bestyrelsen for Foreningen NORDEN, Næstved/Fladså glæder sig til en god aften.

NORDEN deltager også i det store sangstævne, hvor 1 million synger nordisk sammen i hele Norden. Det foregår lokalt på GKK (Grønnegades Kaserne Kulturcenter):
Lørdag, 7. september 16.00-18.00, hvortil også alle de lokale kor indbydes.

Alle kan i dette jubilæumsår blive gratis medlem af Foreningen NORDEN ved henvendelse til bestyrelsen:
Inger Söderdahl, Inger Rørbeck, Marianne Olsen, Angela Risager, Rikke Arnes, Bjørn Falck-Petersen og Henning Jensen.

Nordisk sammenhold – den korte historie
Foreningen NORDEN har arbejdet på nordisk samarbejde i 100 år, men de nordiske landes befolkninger har været tæt forbundne i mere end 600 år. Margrete I samlede Norden i Kalmarunionen, og selvom vi har ikke har kunnet holde indbyrdes fred i alle årene, er forbindelserne vokset stærkere for hvert århundrede, fordi nordiske sprog, kultur og menneskelige værdier har udviklet sig i samme retning.

Stifterne af Foreningen NORDEN mente, at tættere nordisk samarbejde kunne sikre freden efter 1. Verdenskrig. Foreningen blev da også indstillet til Nobels Fredspris både i 1932 og 1933.
Selvom freden kun varede i 20 år mellem de to verdenskrige, voksede det politiske ønske om et mere formelt samarbejde mellem landene i Norden. I den påvirkningsproces spillede Foreningen en væsentlig rolle frem til oprettelsen af Nordisk Råd i 1952 og Nordisk Ministerråd i 1971, og Foreningen var drivende i det arbejde, der førte til nordisk pasunion, fælles arbejdsmarked, socialkonvention og sprogkonvention.

Nordisk samarbejde har en overvældende folkelig opbakning i alle de nordiske lande. I meningsmålinger siger ni ud af ti nordboer, at nordisk samarbejde er vigtigt eller meget vigtigt. To tredjedele ønsker mere af det.

Norden må samlet påvirke EU og FN

Fmd. for Foreningen NORDEN Mogens Jensen (MF). Foto: Jakob Carlsen

Landsformanden for Foreningen NORDEN, Mogens Jensen, MF (S), opfordrer ikke blot til øget nordisk samarbejde, men også til fælles nordisk front på den internationale scene.
– Det er på tide, at vi får et tættere nordisk samarbejde om udenrigspolitik, forsvarspolitik og sikkerhedspolitik, som vi hidtil har været tilbageholdende med, fordi nogle af os er NATO-medlemmer og andre ikke er.

– Men vi bør også spille en rolle internationalt ved samlet at påvirke EU og FN i demokratisk retning. Begge institutioner er pressede på deres oprindelige værdier og har brug for opbakning fra et samlet Norden. Vi er så godt stillede, at vi bør have overskud til at opstille visioner for Europa. Men også FN har brug for at genvinde status i en tid, hvor de rigeste lande bruger kræfterne i lukkede klubber som G6, G7 og G20, siger Mogens Jensen.