På et byrådsmøde tidligere på året igangsatte byrådet arbejdet med at undersøge, hvordan der kan skabes en helt ny bydel på de eksisterende havneområder i Næstved. Visionen er over de næste 20-30 år at bygge en ny bydel i tæt forbindelse med Næstved bymidte, som dermed bliver forbundet med vandet.

Foto: Næstved Kommune

Over alt i Danmark bliver havneområder inddraget i byen, da der som oftest er tale om meget attraktive områder – og havneområdet i Næstved er ingen undtagelse. Derfor ønsker Næstved Byråd, at der sker en byudvikling af Næstved Havn, så dele af denne over en årrække bliver byudviklet og forbundet med den centrale del af Næstved bymidte.

– Det er klart, at det her er et vidtrækkende og langsigtet projekt. Det kommer ikke til at ske om et år og heller ikke om fem år, men med så stort et projekt må vi tænke 20-30 år frem i tiden, før vi står med et fuldt udbygget havneområde – ja, en helt ny bydel. Formålet med projektet er ikke mindst at skabe en attraktiv kommune for vores borgere, nuværende såvel som nye – og det handler lige så meget om at tiltrække nye borgere og virksomheder, der i sidste ende kan være med til at skabe fortsat fremgang og vækst i hele kommunen. Nu er vi i gang med de indledende undersøgelser, og det betyder blandt andet, at vi er ved at undersøge om havnens aktiviteter kan flyttes til Ydernæs, hvor der er et fint areal til formålet, siger borgmester i Næstved Kommune, Carsten Rasmussen.

Oplysning og inddragelse
Selv om udviklingsprojektet stadig er i dets spæde start, lægger byrådet vægt på, at der skal være dialog om denne udvikling med alle borgere – ikke mindst dem som bruger havnearealerne.
Derfor har borgmester Carsten Rasmussen, viceborgmester Klaus Eusebius Jakobsen og byrådsmedlem Kristian Skov-Andersen sendt et brev til alle erhvervsdrivende, foreninger og andre, som benytter arealerne omkring havnen. I brevet bliver der orienteret om, at Næstved Kommune går i gang med at undersøge, hvordan det kan lade sig gøre at skabe en byudvikling på havnearealerne.

Sidst i januar bliver der afholdt et informationsmøde for erhvervsdrivende, og i februar åbner en såkaldt “Havnebutik”, hvor alle kan komme forbi og høre om tankerne bag, og bidrage til, udviklingen af Næstved Bymidte.

Næstved Kommune følger åbningen af butikken op med en invitation til en bred dialog om udviklingen af havnearealerne primo 2019. Det er allerede nu muligt at komme med input, kommentarer, idéer og spørgsmål til Næstved Kommune ved at skrive til byplan@naestved.dk. Alle bidrag vil blive taget med i overvejelserne.