Radioteatret.dk fra Næstved præsenterer sin store juleforestilling ”Peters Jul” som gratis podcast. Her kan børn og deres voksne hver søndag i advent hygge sig med en god julehistorie.

Mogens Hansen og Basthiann Bilde i den originale opsætning af Peters Jul på Næstved Museum i 2006. Foto: Radiodrama.dk

Julen starter tidligt hvert år, men i år har skuespillerne fra Radioteatret.dk været i julehumør siden april, hvor de første optagelser til adventskalenderen ”Peters Jul” fandt sted. Historien om Peter og alle hans julerier bliver fortalt i fire afsnit, som kan høres hvert uge op til jul.

– Vi spillede Peters Jul på Næstved Museum, da vi var et helt nystartet teater tilbage i 2006. Den gang var det en forestilling med mennesker og dukker på scenen. Det blev en stor succes med kø hele vejen ned langs Helligåndshuset. Lige siden har vi haft lyst til at spille den igen, men turde ikke rigtig binde an med det, siger Morten Aagaard, der har skrevet Johan Krohns elskede juledigt om til en fortælling med nisser og frække rotter.

Men som radioteater har Peters Jul fået nyt liv.

I 2006 spillede den kun 9-årige Basthiann Bilde rollen som Peter. Det er en stor rolle, og han havde halvdelen af replikkerne i forestillingen. Men det slog ikke den unge skuespiller ud, han var den første på skuespillerholdet, der fik lært det hele udenad. Tiden er gået og den originale Peter er vokset og stemmen er blevet dybere. Men den nu 21-årige mand er tilbage på rollelisten.

– Vi har forsøgt at få så mange af de gamle skuespillere med igen. Dengang var der fem på scenen og to dukkeførere. Den originale Peter spiller nu det fornemme juletræ Hr. Nobilis som hjælper Peter med at finde julestemningen, siger Morten Aagaard, og tilføjer at også Kathe Berger Stark, Julie Anna Hedegaard, Mie Laurine Folman og Mogens Hansen medvirker fra det originale hold.

Kathe Berger Stark og Basthiann Bilde i den originale opsætning af Peters Jul på Næstved Museum i 2006. Foto: Radiodrama.dk

– Der har været sjovt at mødes med alle skuespillerne igen. Selvom det er så mange år siden, så var der alligevel noget af rollen, der sad fast. Nogle replikker bliver sagt på nøjagtig samme måde, her så mange år efter. Det er da sjovt, siger Morten Aagaard.

Radioteatret.dk har skulle ud og finde en ny dreng til at spille Peter. Valget faldt på den 11-årige August Elkjær Pedersen fra Næstved.

– Netop med en tekst som Peters Jul er det vigtigt, at skuespillerne kan sige replikker, da en del af de smukke gamle vers er med i forestillingen. Det har været en udfordring at finde den rigtige rytme, men hurtigt lærte August, hvordan replikkerne blev naturlige, siger Morten Aagaard.

I alt medvirker 12 personer i forestillingen.

– Det er en stor produktion, men det har også været sjovt. Vi optager hele forestillingen i mindre bidder og ikke nødvendigvis i rækkefølge. Derefter starter det store redigeringsarbejde, hvor vi også er ude og optage særlige lyde, som er vigtige for historien. Det kan være rotterne, der kravler hen af gulvet, nisserne på loftet eller en dør der knirker, siger Morten Aagaard.

Peters Jul har premiere 1. søndag i advent den 2. december – og kan høres gratis på www.radioteatret.dk – eller via iTunes eller en anden podcast-app.

Til hvert afsnit bliver der lavet sjove opgaver og lege, som passer til historien – blandt andet Peters Julevindue, som man hele december kan tegne til. Det hele er naturligvis gratis og kan downloades på www.radioteatret.dk/peters-jul.

Medvirkende: August Elkjær Pedersen, Julie Anna Hedegaard, Frank Kruse, Mie Laurine Folman, Tina Nedergaard, Helene Holst Echwald, Belinda Frank, Kia Lundsgaard Horan, Kathe Berger Strak, Basthiann Bilde og Mogens Hansen.

Optagelse: Kia Lundsgaard Horan
Manuskript og redigering: Morten Aagaard

Peters Jul er støttet af Næstved Kommune, Næstved Storcenter, Nordeafonden og Sydbank Fonden.

De to Peter’er: August Elkjær Pedersen (Peter i 2018) og Basthiann Bilde (Peter i 2006). Foto: Radiodrama.dk
Del på sociale medier