Næstveds gader og stræder bliver et sandt overflødighedshorn af gratis oplevelser, når Kulturnat ’18 indtager byen fredag den 5. oktober. Årets tema er “Mærk Næstved drømmer”.

Foto: Adam Grønne

Nyd et drømmeunivers af lyd, når du tager plads under drømmefangerne, eller drøm dig tilbage til vikingernes tid med sværd, hjelm og kappe. Bliv klogere på din drømmeuddannelse eller på dem, der drømmer om en ny tilværelse. Drømmene bliver virkelig sat i spil, når man bevæger sig rundt i Næstved fredag den 5. oktober kl. 16-23.

De knap 100 oplevelser er fordelt fra Næstved bymidte og Grønnegades Kaserne Kulturcenter til havnen, kasernen, Herlufsholm og Rønnebæksholm, og der er noget for alle aldre.

– Af hensyn til de yngste borgere forsøgte vi os sidste år med at starte programmet allerede om eftermiddagen, så de små kunne nå at fordybe sig i kulturen inden sengetid. Det var en kæmpe succes, så igen i år kan man tage hul på det kulturelle slaraffenland allerede fra kl. 16, fortæller Jette Johnsen, der er projektleder på Kulturnatten.

– De små kan fx starte Kulturnatten med en ridetur på en af ponyerne, der besøger Axeltorv. På Grønnegades Kaserne Kulturcenter kan børnefamilierne prøve kræfter med kunstformen “stringart” i Børnekulturhuset eller opleve 50 børn udføre “Drømmenes Parade” med masker, kostumer og stylter sammen med Næstved Avantgarden, uddyber projektleder Jette Johnsen om nogle af de mange børnefamilie-oplevelser i Kulturnattens program.

Drømmene står i kø
Det er naturligvis ikke kun de mindste, der får mulighed for at slippe drømmene løs på Kulturnatten.
Drømmer du om en dag at klatre i bjerge, kan du besøge Klatrecentralen og teste dig selv i højder. Klatrecentralen i Maglemølles høje tårn er Næstveds nyeste udfordring med forskellige forhindringsbaner og sværhedsgrader.

Har du lyst til at høre musik, kan du opleve lokale musiktalenter med store drømme fylde scenen i Ny Ridehus og Vershuset i Musikstalden. I Næstveds historiske bykerne danner de middelalderlige bygninger rammerne for anderledes oplevelser af klassisk musik.

Du kan også drømme dig væk i inspirerende kunstudstillinger flere steder i byen på Kulturnatten – fx åbner Næstved Fotoklub dørene til årets fotoudstilling, mens Grafik-Galleriet præsenterer udstillingen “The Extended Present” med kunstnere, der forholder sig til tiden som forudsætning og vilkår. Hos Kähler kan børn selv prøve kræfter med den svære kunst at male på keramik.

Næstved Bibliotek inviterer indenfor til en drømmeaften, hvor du kan slappe af og komme helt ned i gear inden weekenden. Du har også mulighed for at lære nyt om dine egne drømme, og om hvordan du kan bruge meditation i dagligdagen, og sammen med børnene vælge at være kreativ i Ålestokgårdens drømmestande.

Når mørket falder på, dukker Magila op i gaderne – en hvidklædt og poetisk lysparade, der bevæger sig drømmende gennem byen kun akkompagneret af klokker og triangler.

Foto: Adam Grønne

Der er ingen tvivl om, at Kulturnatten vil være spækket med drømme og oplevelser – og mon ikke der også bliver mulighed for at fordøje indtrykkene med en kop kaffe og et stykke drømmekage?

Få programmet på mobilen
Igen i år kan man få det mangfoldige program direkte på sin mobil, hvor det er nemt at få overblik over alle arrangementer, tider og steder. Man skal blot sende en SMS med teksten NK KULTURNAT til 1999. Man kan også se programmet på computeren ved at klikke sig ind på www.mærknæstved.dk. Er man mere til en version på tryk, findes den også – den kan fx hentes på Næstved Bibliotek og på Grønnegades Kaserne Kulturcenter.

Gratis bustransport og sejltur på Kulturnatten
Alle Kulturnattens oplevelser er gratis, ligesom der indsættes gratis busser til at fragte de besøgende rundt i byen. Der bliver også mulighed for at snuppe en gratis sejltur med turbåden Friheden, der på Kulturnatten sejler fire gange mellem Kanalvej og Vadestedet. DR Sjælland og Næstved Fjernvarme inviterer inden for ved Vadestedet.

Afgangstider busser:
Bus nr. 1:
Kähler – Suså Havn – Varmeværket
DR Vadestedet
Afgang Kvægtorvet 15.45 og 16.45 kun til Kähler og Suså Havn.
Afgang Kvægtorvet kl. 17.45, 18.30, 19.15, 20.15 og 21.00.
Afgang Vadestedet kl. 18.15, 18.55, 19.50, 20.50, 21.45.

Bus nr. 2
Næstved Kunstby – Næstved Bryghus
Maglemølle – Herlufsholm Skole
Afgang kl. 15.45, 16.30 og 17.15 kun til Maglemølle.
Afgang Kvægtorvet kl. 18.15, 19.30 og 21.00.
Afgang Herlufsholm Skole kl. 19.00 20.15, 21.45.

Bus nr. 3
Rønnebæksholm – Kongebryg
Afgang fra Kvægtorvet kl. 16.45 og 17.45 kun til Rønnebæksholm.
Afgang fra Kvægtorvet 18.30, 19,45 og 20.45.

Afgangstider Friheden:
Turbåden “Friheden” sejler mellem Kanalvej og Vadestedet. Afgang fra Kanalvej kl. 19.00, 19.30, 20.00 og 20.30.
Fra Vadestedet kl. 19.15, 19. 45, 20.15 og 20.45.

Drømmer du om en tur i den 32 meter høje stigevogn? Ligesom i 2017 deltager Midt-og Sydsjællands Brand og Redning igen i år på Kulturnatten. De stiller op under gangbroen. Foto: Adam Grønne