Når indbrudstyvene går ud på rov i de danske hjem, er vinduerne et af de første steder de prøver at tilegne sig adgang. Årsagen ligger nemlig i, at langt de fleste professionelle indbrudstyve kan bryde vinduer op på få sekunder.

Indbrudsraten er foruroligende høj i Danmark
Når det kommer til indbrud i danske hjem, ligger antallet foruroligende højt. Faktisk indtager vi topscoren i indbrud pr. indbygger i Europa – ikke ligefrem en topscorer vi kan være stolte af. I Danmark bliver der nemlig i gennemsnit foretaget 3-4 indbrud i timen, hvilket trækker os op på en klar førsteplads.

Der er mange forskellige årsager til at indbrudsraten er så høj i Danmark. En af grundene er, at mange danske hjem er som en slikbutik for indbrudstyve – nemlig spækket med værdigenstande, såsom PC’er, tablets, fladskærme, smykker, designermøbler og lignende. Men Danmark er ikke det eneste rige europæiske land, så årsagen må også findes andre steder.

Foto: Bagger Låse i Næstved

Dine vinduer er et nemt offer
Flere undersøgelser gennem årene har vist, at danskerne generelt er dårlige, eller i hvert fald dårligere end andre europæiske lande, til at sikre deres hjem mod indbrud. En undersøgelse som det internationale analysefirma YouGov har lavet viser, at kun 29 % af danskerne har sikret deres bolig med en tyverialarm. I mange andre europæiske lande er en tyverialarm meget mere udbredt. Desuden har kun 20 % sikret indersiden af deres vinduer, og endnu færre – nemlig blot 5 % har sikret ydersiden af deres vinduer. Vinduerne er et af de første steder, som indbrudstyvene går hen, når de skal trænge ind i et låst hjem. Tyvene fjerner listerne ved vinduerne, hvorefter det nemt og næsten lydløst kan dirkes op, uden man behøver at smadre glas eller hamre løs. I England og Holland er sikkerhedskravene til døre og vinduer desuden langt højere end i Danmark.

Måske en lysere fremtid
Danmarks største sikringsenter og låsesmed i Næstved, Bagger Låse & Alarm A/S, har før og efter sommerferien i år oplevet større efterspørgsel om sikringsråd og installation af låsesystemer fra både private og virksomheder.

Thomas Bagger som er medejer af Bagger Låse udtaler: ”Vi har bestemt kunne mærke i forbindelse med sommerferien i år, at flere virksomheder og private er blevet mere opmærksomme på vigtigheden af indbrudssikring. Medierne har fokus på emnet, hvilket medfører at flere begynder at se på deres sikringsmuligheder”.

Bagger Låse har i flere år forsøgt at gøre danskerne opmærksom på vigtigheden af indbrudssikring og har også kørt en landsdækkende kampagne ”Stop tyven!”, hvor de løbende udarbejder gode råd mod indbrud til virksomheder og private.

Thomas Bagger udtaler: ”Når vi er i dialog med vores kunder kommer det ofte helt bag på dem, hvor lidt der skal til for at skræmme tyven væk. Selvfølgelig er en tyverialarm og f.eks. videoovervågning de bedste løsninger for at undgå indbrud, men man kan også starte med at følge nogle simple sikringsråd og installation af mindre sikringsløsninger.”

Thomas Bagger mener bestemt at med mere fokus fra virksomhederne og private i Danmark, kan vi hurtigt komme væk fra den førsteplads vi har i EU inden for indbrud pr. indbygger. Forhåbentligt kan øget fokus på indbrudssikring medføre et fald i indbrud i Næstved og resten af Danmark i fremtiden.