Holmegaards Mose er lukket for offentligheden på ubestemt tid. Det er en konsekvens af den ekstreme tørke, der har været i hele Danmark på det seneste – og dermed også ekstreme brandfare.

Holmegaards Mose som den plejer at se ud. For tiden er den knastør og meget brandfarlig. Foto: Næstved Kommune.

Det skriver Næstved Kommune til Dit Næstved.

Fra og med i dag torsdag den 5. juli er der adgang forbudt for offentligheden i Holmegaards Mose.

Naturmyndigheden i Næstved Kommune har sammen med Midt- og Sydsjællands Brand & Redning, Naturstyrelsen og godsejer Christian Lassen besluttet at lukke mosen for offentlig adgang, da der er ekstraordinær brandfare i mosen.

– Vandstanden er lavere end nogensinde, og der skal ingenting til for at antænde den knastørre flade. Hvis der først opstår brand i en højmose, som Holmegaards Mose jo er, kan det medføre ulmende gløder i flere meters dybde, og de kan være meget, meget vanskellige at slukke.

Derfor har vi besluttet at lukke mosen for offentlighedens adgang, indtil vejrforholdene har ændret sig, lyder det fra Peter Søndergaard, som er teamleder i Center for Plan og Miljø i Næstved Kommune.

Formand i Teknisk Udvalg i Næstved Kommune, Helle Jessen, bakker op om beslutningen.

– Jeg kan huske den brand, der var for 20-25 år, siden i mosen. Det var meget voldsomt, og det var ikke nær så tørt dengang, som det er nu. Jo flere der færdes nede i mosen, jo større er risikoen for, at der er nogen, der smider et cigaretskod – og så kan man faktisk også blive fanget i mosen, hvis der opstår brand.

Jeg synes, at det er den rigtige beslutning at lukke mosen, for jeg kan ikke huske, at den har været så tør, som den er nu. Hvis først det brænder i mosen, så risikerer det at brænde i månedsvis, lyder det fra Helle Jessen.

Der vil hurtigst muligt blive skiltet med adgangsforbuddet ved mosen. Det er kun nødvendig adgang af hensyn til græssende dyr og myndighedstilsyn, der er undtaget forbuddet.