Elever fra 7.b på Susåskolen afd. Holsted vandt den 16. november opfinderkonkurrencen Edison ved Danish Entrepreneurship Award i Fredericia. De seks elever kalder sig Aqua og vandt konkurrencen med Aqua Capture – et net til containerskibe, som kan samle plast og andet affald, imens skibet sejler.

Det skriver Næstved Kommune til Dit Næstved.

I alt 11.000 elever fra hele Danmark har deltaget i dette års Edison. Ca. 600 elever fordelt på 160 grupper havde kvalificeret sig til landsfinalen, heraf ca. 85 elever fra flere skoler i Næstved.

Det blev Aqua, der tog sejren og de 10.000 kr. i præmie hjem ved at have en gennemarbejdet idé med stort potentiale, som de præsenterede overbevisende og med belæg i grundig research.

Siden lokalfinalen i Næstved den 2. november har de haft kontakt til Mærsk, som ser muligheder i idéen. Gruppen har brugt dialogen med Mærsk til at forbedre og udvikle ideen, og de tror, at det har været medvirkende til det flotte resultat.

“Det er for vildt, men vi har virkelig også arbejdet for sagen. Vi har været gode til at lytte til hinandens ideer, og vi er endt med noget helt andet, end den idé vi startede med,” fortæller Sofie Davidsen fra 7. b på Susåskolen afd. Holsted.

Klassekameraten George Jojana tilføjer, at:

“Det er hårdt arbejde at udvikle noget, der måske kan blive til noget i virkeligheden, men det er fedt at skulle undersøge mulighederne i sin idé og kontakte folk uden for skolen.”

De seks stolte elever retur på skolen efter en lang dag til landsfinale i Fredericia. Jeppe Alexander Dragby, Sofie Davidsen, George Jojana, Ann-Sofie Harting Johansen, Cecilie Drost og Josefine Rosenquist Nielsen har fundet på idéen Aqua Capture, som er et net til at sætte bag på containerskibe for at samle affald og plast i verdenshavene. Foto: Næstved Kommune.

Innovation og entreprenørskab
Også i Center for Dagtilbud og Skole i Næstved Kommune er stemningen høj. Centerchef Lars Nedergaard siger, at det gør ham utrolig stolt, og det viser, at Næstveds skolevæsen også på innovationsdelen er på vej mod at sætte en national dagsorden.

“Vi har gennem et par år bl.a. satset stort på innovation og entreprenørskab, og vores dygtige elever og medarbejdere på skolerne har sammen med vores konsulent Anne Bach Nielsen nu sat Næstved på toppen af Danmarkskortet med sejren i Edison. Det er blot et af mange små skridt i retning af at skabe Danmarks bedste skolevæsen.

Vi har aldrig haft mere medvind på dagtilbuds- og skoleområdet, hvilket understøttes af resultater og evalueringer, end nu, og det skyldes i høj grad, at vi har en klar plan, der udmøntes af vores dygtige medarbejdere og ledere. Eleverne profiterer af vores klare retning og den tydelige holdånd, synergi og sammenhængskraft, der er på tværs af såvel dagtilbud som skolerne,” lyder det fra centerchef Lars Nedergaard.

“Jeg er også glad for at høre eleverne fortælle om, hvordan deres samarbejde har været afgørende for at de nu står med en spændende løsning på en global udfordring. De fortæller, hvordan de har været gode til at lytte til hinandens idéer og bygge videre på dem, og hvordan de har brugt hinandens styrkesider til gavn for opgaveløsningen. Der er rigtig mange vigtige kompetencer i spil i Edisonforløbet. Derfor vægter vi det højt,” tilføjer Anne Bach Nielsen, konsulent i Center for Dagtilbud og Skole.