Peter Olsens permanente værk “Gentagelser” består af fem grifgelændere, som han har støbt i aluminium og placeret på granitsokler ved indgangen til parken på Rønnebæksholm. Her vokser grifgelænderet ud af sin oprindelige funktionsbestemte kontekst som gelænder og står nu som en skulpturrække. 

Peter Olsens permanente værk “Gentagelser” består af fem grifgelændere. Foto: Rønnebæksholm

Det skriver Rønnebæksholm i en pressemeddelelse. 

Griffen er et fabeldyr med krop som en løve og hoved, hals og vinger som en ørn.

Griffen er bedst kendt fra myter og sagn, hvor den typisk bevogter og beskytter ved indgangen til det ukendte, skatte og hellige steder, men senere også som et traditionelt og funktionelt stykke byinventar fra 1800-tallet, som vi oftest ser foran kældernedgange.

I dag har Peter Olsen så tranformeret griffen til en skulpturrække som både knytter an til og udfordrer historicismens betydningsunivers.

Peter Olsen har med andre ord modeleret det oprindelige grifgelænder op i skala, støbt det i aluminium og placeret det på granitsokler, så gelænderet på samme tid forbliver genkendelig og alligevel totalt fremmed.

“Mine tranformationer neutraliserer grifgelænderets oprindelige funktion som gelænder, så fokus i stedet bliver på formen som æstetik og abstraktion. Samtidig kan man fornemme den funktionelle og masseproducerende karakter, der ligger til grund for formen, idet jeg har valgt at lave fem ens griffer,” fortæller Peter Olsen.

Ved at placere de fem griffer på granitsokler, som historisk set er bredt benyttet for at ophæve værker, opnår de en anden status, end den status de har i byrummet. I byrummet står de nemlig også i granit, men i jordplan, hvor de har en mere funktionel værdi.

Samtidig bliver den ophævelse af status igen nivelleret ved, at griffen er produceret i 5 ens eksemplarer. Peter Olsen eksperimenterer på den måde hele tiden med, hvornår ting og skulpturer har værdi, og hvornår de modsat ikke har.

Peter Olsen er billedkunstner og opvokset i Herlufmagle. Hans værk “Gentagelser” er et resultat af Næstved Kommunes ønske om, at han skulle lave et stedsspecifikt værk i det offentlige rum, som en del af kommunens ønske om at støtte unge kunstnere med rødder i området.

Indvielsen finder sted fredag den 6. oktober kl. 17.00 ved indgangen til parken på Rønnebæksholm og alle er velkomne.