Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har netop givet hinanden hånden på, hvordan kommunens budget på 6,5 milliarder kroner skal fordeles næste år. Det betyder bl.a. flere penge til sårbare børn og unge, handicapområdet, sundhed og psykiatri, skoler og dagpasning, veteraner og Det Ny Holmegaard.

Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti har netop givet hinanden hånden på, hvordan kommunens budget på 6,5 milliarder kroner skal fordeles næste år. Foto: Næstved Kommune.

Det skriver Næstved Kommune i en pressemeddelelse.

I Næstved Kommune bliver skatten ikke sat op i 2018. Det var der enighed om blandt de 4 forligspartier, der torsdag blev enige om at sikre en bred budgetaftale med 28 ud af byrådets 31 medlemmer.

Det er kendetegnende for dette års budget, at kursen for den økonomiske politik fortsætter.

“Vi har gennem de sidste år afdraget på vores gæld, og vi har lagt os i selen for, at der skal være penge på kistebunden. For penge på kistebunden betyder netop, at vi kan sikre kernevelfærden på lang sigt. Vi har været igennem både effektiviseringer og besparelser for at opnå en sund økonomi.

Det betyder heldigvis, at vi i år har penge til at sikre både nye investeringer og en forbedret velfærd i Næstved Kommune,” fortæller borgmester Carsten Rasmussen, der også glædede sig over, at det lykkedes at forhandle et bredt forlig på plads, for som han siger:

“Når vi står sammen og tager fælles ansvar på tværs af de politiske partier, så er det fordi vi tror på, at det gavner velfærden både på kort og på lang sigt.”

Kernevelfærd 
Et af de nye tiltag, som budgettet lægger op til er, at familier med mange kontakter ind i kommunen, der får meget hjælp, nu skal til at have én kontaktperson, som kan være med til at samle trådene, så hjælpen bliver givet på det rigtige tid og sted.

Desuden bliver der afsat penge for at sikre de borgere, der har mest brug for hjælp.

“Vi bliver flere og flere i Næstved Kommune, og det betyder også en stigning af mennesker, der er afhængige af hjælp på handicapområdet, inden for sundhed og psykiatri og ikke mindst sårbare børn og unge. Derfor har vi tilføjet områderne i alt 17 millioner kroner, så vi kan sikre indsats og kernevelfærd på områderne,” fortæller formand for Dansk Folkepartis byrådsgruppe Niels Kelberg, som samtidig glæder sig over, at der også er prioriteret penge til krigsveteraner.

Skoler og daginstitutioner 
Også kommunens skoler og daginstitutioner får tilført ekstra penge.

“Vi har prioriteret at sænke lærernes undervisningstid med en halv lektion om ugen. Det giver skolerne et løft. Også daginstitutionerne kan vi tilføre ressourcer.

Vi kan få lidt bedre normeringer, og det vi kalder en tidlig indsats, altså at vi sikrer, at institutionerne kan løfte børn, som af en eller anden grund har brug for ekstra opmærksomhed eller omsorg,” fortæller formand for Venstres byrådsgruppe Karsten Nonbo i forbindelse med at børneområdet, dagpasning og skoler har fået tilført i alt 22 millioner kroner.

Sænket dækningsafgift og afbureaukratisering
Budgettet er ikke kun et spørgsmål om, hvor man vil bruge pengene, men hvordan man vil omfordele og arbejde anderledes. For eksempel vil man fortsætte med at afbureaukratisere så meget som muligt inden for alle kommunens opgaver, så man skaber mere kvalitet i borgerbetjeningen, forenkler arbejdsgange og højner medarbejdertilfredshed.

Samtidig er forligspartierne også enige om at sænke dækningsafgiften.

“Erhvervslivet i kommunen skal have attraktive vilkår. Det giver os på sigt råd til bedre velfærd. Derfor sætter vi igen i år dækningsafgiften ned. I år fra 3 promille til 2,25 promille,” fortæller formand for Det Konservative Folkepartis byrådsgruppe Helge Adam Møller, der sammen med resten af byrådet glæder sig over, at der siden sidste år er skabt ca. 500 nye private arbejdspladser rundt om i kommunen.

20 millioner kroner til Det Ny Holmegaard
En af de største nye investeringer på budget 2018 er, at Det Ny Holmegaard får en økonomisk indsprøjtning på 20 millioner kroner i 2019. Det betyder, at oplevelsescenteret kan blive til virkelighed inden for de kommende år.

Det Ny Holmegaard er et helt unikt projekt. Det bliver en attraktion, hvor man kan opleve historiske og spændende udstillinger, hvor man kan gå på opdagelse i et eksperimentarium og lære nyt, fordi Det Ny Holmegaard også bliver et kompetencecenter med uddannelser indenfor kunst og design.

“Det Ny Holmegaard er ikke kun et enestående projekt for Næstved og Danmark – ja, hele verden. Vi har allerede fået mange penge fra fonde, bl.a. 35 millioner kroner fra Realdania, og når vi selv som kommune lægger penge i projektet, viser vi andre fonde, at vi virkelig vil det her projekt.

Det Nye Holmegaard bliver en stor gevinst for hele området – det vil skabe arbejdspladser, og jeg er sikker på, at om ganske få år, så vil folk sige: Næstved Kommune, det er jo her Det Ny Holmegaard ligger. Det kan blive et af vores nye vartegn,” lyder det fra borgmester Carsten Rasmussen.

Det Ny Holmegaard vil blive etableret og finansieret primært gennem fondsmidler. Ansøgninger om finansiering er delt op i tre faser, og første fase omfatter ansøgninger for ca. 103 millioner kroner. De skal gå til køb af ejendomme og udendørsarealer, istandsættelse af bygninger og uderum og udstillinger, eksperimentarium og levende værksteder.

Med de 20 millioner kroner, der er sat af på anlægsbudgettet, er stort set hele beløbet i hus, og arbejdet kan gå i gang snarest.

Se det samlede budgetforlig her:
Budgetforlig 2018

Budgetforlig i tal