Til oktober forsvarer den dobbelte DM-vinder i Skills Jacob Trærup Ahlgreen de danske farver i murerfaget ved WorldSkills, der er håndværksfagenes verdensmesterskaber. Forud er gået tre års slid og målrettet træning, herunder netop i disse dage en træningslejr på EUC Sjælland i Næstved. Side om side med nogle af de elever, der 24. og 25. august stiller op i Næstved Storcenter for at dyste i skolemesterskaberne i Skills i 11 håndværksfag og dermed tage første skridt mod at gøre Jacob kunsten efter.

For Jacob handler den sidste træning frem mod mesterskaberne, der i år afvikles Abu Dhabi, i høj grad om hurtighed. At nå i mål med en given opgave inden for den afsatte tid og uden at tabe den afgørende koncentration, der hurtigt afslører sig i præcisionen.

– Tid er et meget væsentligt parameter i de her konkurrencer, forklarer landstræner Finn Pedersen, mens han holder øje med Jacob i murerhallen på EUC Sjælland. Her bliver den danske VM-deltager, der kommer med to DM-titler i bagagen, udfordret med opgaver, der minder om dem, der venter til WorldSkills.

Det handler om præcision ned til millimeter – og evnen til at blive færdig inden for en given tid. Begge dele udløser point op til de maksimale 100. For Jacob Trærup Ahlgreen er spidskompetencen kvalitet og præcision i arbejdet, og fokus i træningslejren ligger derfor på at fastholde det, mens tempoet skrues i vejret.

– Jeg skal træne hurtighed og presser mig selv med nogle ambitiøse tidsplaner. Alle kan være præcise, men ikke alle har tålmodighed hele vejen til slut. Det handler om at holde hovedet koldt hele vejen, og ikke stresse til sidst, siger han.

Han har allerede demonstreret en særskilt god evne til det ved at sætte alle konkurrenter til vægs ved to danmarksmesterskaber i træk. Og det er tydeligt under træningen. Alt foregår med rolig hånd, selv når strategien justeres undervejs og rammerne er anderledes end vanligt. For det er de i Næstved. Den 21-årige murer er således fra Nørre Snede i Midtjylland og nyligt flyttet til København. Et landsdelsskifte, der kom efter at han havde mødt sin kæreste, der er fra Næstved.

Det er også hende, der er en medvirkende årsag til at han valgte at henlægge en del af sin træning til netop Næstved og EUC Sjælland. Her var der både plads og faciliteter klar til ham og landstræner Finn Pedersen, der ud over at hjælpe Jacob også er faglærer på EUC Nord i Hjørring.

Landstræneren har været med til WorldsSkills før, men for Jacob Trærup Ahlgreen er det første gang, men samtidig også et punktum for flere års dedikeret arbejde, undervisning og træning.

Inden han 10. oktober tilbagelægger de 5000 kilometer til Abu Dhabi National Exhibition Centre for at dyste om medaljer venter yderligere træning, herunder muligvis en international træningslejr i Rusland. Nøjagtigt som tidligere på året, hvor flere nationer var samlet i Herning for træne.

– Det handler om at prøve at træne i en konkurrencelignende miljø, for det er helt anderledes end at stå for sig selv i en murerhal, forklarer Jacob, der på EUC Sjælland har haft flere nysgerrige blikke på sig fra sidelinien, hvilket dog ikke kan sammenlignes med det massive omfang af opmærksomhed, som venter til WorldSkills, hvor konkurrencen afvikles foran flere tusinde medlevende tilskuere.

– Det er lidt sværere at forberede sig på, men Jacob er god til at holde fokus, og levere høj præcision under pres, roser landstræner Finn Pedersen, der har stor tiltro til at den unge murer kan hive en topplacering med sig hjem og dermed følge i fodsporene på en stolt dansk murertradition ved WorldSkills.

Siden bronzemedaljen ved World Skills i Shizuoka i Japan i 2007 har danske murertalenter hjemtaget guld i 2011 samt sølv i 2013 og 2015.

EUC Sjællands skolemesterskaber løber af stablen 24. og 25. august i og ved Næstved Storcenter, og her er der mulighed for at komme tæt på både konkurrencer og de talenter, der her tager første skridt mod DM i Skills og måske senere får chancen for at repræsentere Danmark ved WorldSkills.

Jacob Trærup Ahlgreen pudser VM-formen af i Næstved frem mod WorldSkills i Abu Dhabi til oktober. Fokus er på at få strategi, præcision og hurtighed til at gå op i en højere enhed. Foto: EUCSJ