Alle forældre vil det bedste for deres børn, men mange er måske ikke klar over, hvor store konsekvenser det faktisk kan have for deres børn at komme for sent. Derfor begynder anden uge af skoleåret med kampagnen “Dit barn er vigtigt – lige fra klokken ringer ind”.

Emma var viklet ind i sit dynebetræk. Vores hamster havde slugt vores husnøgle. Lågen i julekalenderen sad fast. Undskyldningerne kan være mange for, hvorfor ens barn kommer for sent i skole, og ovenstående er nok lige overdrevne nok. Men selvom det bare er fem minutter, efter timen er gået i gang, kan det opleves som ganske grænseoverskridende for et barn at træde ind ad døren, når alle klassekammeraterne er godt i gang med at modtage undervisning. Og nogle børn får simpelthen ondt i maven og vil slet ikke i skole, når de fornemmer, at det kunne blive en af de morgner, hvor de risikerer at komme for sent.

Desuden viser forskning og statistik, at der er en sammenhæng mellem, om man er til stede i skolen, helt fra de små klasser, til, om man senere gennemfører en uddannelse.

Derfor sætter folkeskolerne i Næstved Kommune nu ind med en kærlig, men klar reminder.

– Med kampagnen tager vi afsæt i, at vi alle vil børnene det bedste. Vi ønsker ikke at fare frem med løftede pegefingre, men bruger humoren og oplister nogle af de gode, og primært dårlige undskyldninger, vi alle kan have for at komme for sent. Det er nok noget, vi alle kan genkende fra os selv og trække på smilebåndet over. Og så forhåbentlig komme til den konklusion, at hvis vi får bedre morgenrutiner, måske står 5 minutter før op, ja så sidder børnene i klasseværelset, når klokken ringer og alle får en hel og god skoledag, lyder det fra Søren Dysted, udvalgsformand i Børne- og Skoleudvalget

Kampagnen kommer til at bestå af blandt andet infostandere, radiospots, facebookopslag, information på skoleintra, banner og byporte.

Derudover ændrer skolerne også i deres registreringssystemer, så der automatisk bliver sendt en sms til forældre, hvis deres barn kommer for sent. Ordningen har fungeret godt for børnene i de ældre klasser på flere skoler, så nu udvides den til forældre med børn helt ned til 0. klasse.

– Vi har god erfaring med hurtigt at involvere forældrene. Ved at sende en sms gennem fraværsregistreringen, gør vi opmærksom på, at der er noget, der skal rettes op på til næste dag. Det er også af respekt for lærernes arbejde og for de andre elever. Når man lægger alle forstyrrelserne sammen, ryger der rigtig meget tid, som vi jo meget hellere vil bruge på at give børnene en god undervisning, fortæller centerchef for Dagtilbud og Skole, Lars Nedergaard.

Han pointerer samtidig, at målinger af både elevernes trivsel og faglige resultater viser, at folkeskolerne i Næstved Kommune er inde i en rigtig god udvikling. Det giver rum og overskud til også at fokusere på et endnu bedre forældresamarbejde, hvor man sammen tager fat, og får børn og unge til at møde til tiden.

Med kampagnen er håbet, at forældrene tænker over, hvad det er, der typisk går galt om morgenen, hvis de kommer for sent. Og de derefter spørger sig selv, hvordan man kunne komme ud af de dårlige undskyldninger og møde til tiden. Skal tøjet findes frem om aftenen? Skal madpakkerne smøres samtidig med, at der bliver lavet mad? Eller skal vækkeuret simpelthen bare ringe fem minutter tidligere?

Kampagnen bliver for alvor skudt i gang mandag 21. august og retter sig primært mod forældre, som har børn i 0 – 3 klasse. Børne- og ¨Skoleudvalget har over de næste år afsat i alt fire millioner til forskellige initiativer, som skal sikre et større fremmøde i skolerne.

Det betyder, at der fx senere på skoleåret kommer der forskellige indsatser, som retter sig mod de større skolebørn. 3. – 4. klasserne skal i ugen efter efterårsferien have temaet “Vi møder til tiden”, hvor eleverne hjælper hinanden med at komme til tiden, så de sidder på deres plads og er parat, når klokken ringer ind.