Næstved Kommune er sammen med Holstebro og Vordingborg kommuner gået ind i forsknings- og udviklingsprojektet Mind My Mind, som skal udvikle og teste et nyt tilbud til børn og unge i skolealderen, der viser tegn på angst, depression eller adfærdsvanskeligheder.

Ét ud af fem børn eller unge i Danmark vil på et tidspunkt i deres barndom eller ungdom opleve symptomer på en psykisk sygdom. Undersøgelser viser desuden, at risikoen for at få psykiske sygdomme i voksenalderen er tre til fire gange så stor, hvis man har oplevet følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder i barndommen eller ungdommen.

Psykologgruppen i Center for Børn og Unge i Næstved Kommune deltager nu i Mind My Mind-forskningsprojektet, som er led i et stort dansk udviklings- og forskningsprojekt om tidlig hjælp til børn og unge med tegn på følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder. For jo tidligere man griber ind over for psykiske sygdomme, jo nemmere er det at hjælpe barnet og familien til en bedre hverdag og trivsel.

Pauline Bruun, psykolog. Foto: Næstved Kommune

– Jeg er super glad for, at Næstved Kommune kan være med i sådan et projekt, og jeg synes, at det viser, at vi er fremme i skoene. Jeg bliver glad, når vi kan hjælpe hurtigt. For tiden er nemlig vigtig i børns udvikling – en hurtig indsats giver en hurtigere og bedre effekt, lyder det fra Pauline Bruun, som er psykolog i Næstved Kommune og koordinator på Mind My Mind i Næstved.

Det er TrygFonden og Psykiatrifonden, der har udviklet Mind My Mind. Forsøget afprøver det nye tilbud (Mind My Mind-træning) til børn og unge i alderen 6-16 år, hvor forældre deltager som støtte for barnet. Barnet vil træne metoder til at mestre angst, depressive symptomer og/eller adfærdsvanskeligheder. Forældre til et barn med adfærdsvanskeligheder vil træne metoder til at mindske konflikter og øge det positive samvær med barnet.

Formålet med projektet er at undersøge effekten af Mind My Mind sammenlignet med kommunens nuværende tilbud om støtte og rådgivning. Ved tilfældig udvælgelse får halvdelen af de 108 Næstved-familier, der deltager i projektet de næste to år, tilbud om Mind My Mind, og den anden halvdel får kommunens nuværende tilbud.

Seks psykologer i Næstved Kommune skal nu igennem et uddannelsesforløb, så de er klar til at modtage de første familier i september. Forældre kan selv henvende sig, hvis deres barn har behov for hjælp og de ønsker at tilmelde sig projektet. Information findes på Næstved Kommunes hjemmeside: http://bit.ly/2wwKp0m

Fakta
• Hver femte af alle unge oplever symptomer på en psykisk sygdom inden voksenalderen. Symptomerne kan være meget belastende for det enkelte barn og familien. Barnet vil måske ikke være alene, vil ikke i skole eller kommer konstant i konflikter, når det er der. Det giver stress til hele familien, magtesløshed i forhold til hvad man skal gøre og hvor man skal få hjælp, da børnene i begyndelsen ikke nødvendigvis har det så dårligt, at de bør eller kan blive henvist til en børne- og ungdomspsykiatrisk afdeling.

• Der eksisterer effektive psykologiske behandlingsmetoder til børn og unge med psykiske helbredsproblemer. De behandlere, der er tæt på børnene, PPR-psykologer, skal kende til behandlingsmetoderne og benytte sig af dem. Andre, fx lærere og sundhedsplejersker, skal kende til behandlingsmetoderne og henvise til fagpersoner, der benytter sig af dem.

• En sammenfatning af den internationale forskning viser, at de tre mest almindeligt forekommende psykiske sygdomme blandt børn og unge er angst (6,5%), adfærdsforstyrrelser (5,7%) og depression (2,6%).

• Følelsesmæssige og adfærdsmæssige vanskeligheder i barndommen er forbundet med 3-4 gange øget risiko for psykisk sygdom senere i livet og med øget risiko for fysiske og sociale problemer. Det gælder også for symptomer, der ikke er så alvorlige, at de skal diagnosticeres.

• Børn, der lider af angst, har depressive symptomer eller adfærdsvanskeligheder, trives ofte dårligt både hjemme og i skolen. Samtidig betyder deres dårlige trivsel, at de har vanskeligt ved at tage ny læring til sig. De har desuden ofte et stort fravær.