5000 nye beboere sikrer klar Glumsø Sø

I midten af maj udsætter Suså skolens 8. klasse fra Glumsø godt 5000 små gedder i Glumsø Sø. Formålet med udsætningen er at gøre vandet i søen mere klart.

De 5000 små gedder stammer fra opdrætsanlæg på Ringsted Produktionshøjskole, hvor de er klækket og fodret op til de 7 cm de har i dag. Gedderne bliver sat ud mandag den 15. maj kl. 13.15 fra bredden ved det gamle rensningsanlæg på Søvej.

Igen i år åbner festivalen med en stor filmpremiere produceret af talentskolens elever fra Film & Animationslinjen. For første gang dimitterer en årgang fra filmlinjen, som nu har været i gang i tre år. Tredjeårseleverne afslutter deres talentskoleforløb med dokumentarfilm, som har været en stor udfordring at arbejde med.

Formålet med udsætningen af gedderne er at gøre Glumsø Sø mere klarvandet. Gedden er af natur meget glubsk og æder store mængder såkaldte fredfisk såsom skaller, brasen og fiskeyngel. Fredfiskene æder især søens tanglopper, som selv lever af alger.

– Hvis der er for få tanglopper i søen, bliver algerne ikke spist, og vandet bliver derfor uklart. I takt med at de nye gedder i søen æder sig igennem det store antal af specielt skalleyngel forventer vi, at vandet i søen bliver mere klart. Det er derfor, at vi udsætter gedderne, fortæller Palle Myssen, biolog i Næstved Kommune.

Udsætningen af de 5000 gedder sker som et samarbejde mellem Sydsjællands Ørredfond og Næstved Kommune som medlem af Fishing Zealand. De to parter har sammen planlagt og finansieret indkøb af gedderne, og 8. klasse på Glumsø Skole bidrager med manpower på dagen, hvor det er meningen, at gedderne skal fordeles så meget som muligt langs søbredden.

I dagene op til udsætningen bliver skoleeleverne undervist af naturvejledere og biologer om geddens mange fortræffeligheder og dens glubende appetit. På dagen vil der desuden være rig lejlighed for de fremmødte at se nærmere på søens nye beboere.

Det er 5000 af de her små gedder, der bliver sat ud i Glumsø Sø.