KÄHLER VINDER ENDNU EN SKELSÆTTENDE KOPISAG

Kähler vinder opsigtsvækkende sag om krænkelse af ophavsrettigheder til en lang række af designvirksomhedens kendte serier. For Kähler er det en vigtig sejr, da man gennem flere år har kæmpet med lignende sager, og nu har man altså igen fået rettens ord for, at adskillige af virksomhedens originale, bedst sælgende designs er beskyttet af ophavsretsloven.

På billedet herover ses Kählers Avvento-, Botanica- og Omaggio-serier, som designvirksomheden nu har fået rettens ord for nyder ophavsretlig beskyttelse.

På baggrund af en skriftlig tilkendegivelse fra Sø- og Handelsretten har Kähler Design indgået forlig med interiørfirmaet Speedtsberg A/S, som den danske designvirksomhed tilbage i 2014 lagde sag an mod for systematisk kopiering af en lang række af Kählers kendte designs. Det drejer sig om serierne Avvento, Botanica og Omaggio, som efter Rettens tilkendegivelse alle nyder ophavsretlig beskyttelse.

Retten fandt, at Speedtsberg i flere tilfælde med salg og produktion af egne produkter har overtrådt ophavsretsloven, og som en del af forliget skal Speedtsberg betale erstatning til Kähler, trække alle produkter tilbage fra markedet samt destruere restlageret af en række navngivne produkter.

EN VIGTIG SEJR
For Kähler er det en del af hverdagen, at kopier af virksomhedens mest populære designs dukker op på markedet, og Kählers direktør erklærer sig derfor meget tilfreds med sagens afslutning:

“Vi er meget tilfredse med, at Retten i sin tilkendegivelse har understreget, at det er de originale helhedsudtryk i vores designs, der ikke må kopieres: de tre designkoncepter har hver deres særegne fremtoning, som alle nu nyder ophavsretlig beskyttelse. Dette understreges tydeligt af Retten, og afgørelsen i sagen er derfor en vigtig og principiel sejr for os. Vi forventer desuden, at denne sag vil danne præcedens i lignende sager om kopiering af både vores, men også af originalt design generelt”, udtaler Jesper Holst Schmidt, CEO for Kähler Design.

Tidligere på året vandt Kähler en lignende kopisag over det danske firma Bovictus, som ligeledes i Sø- og Handelsretten blev dømt for at kopiere og dermed krænke Kählers ophavsret til Omaggio-seriens stribede vaser.