Talentskolen udstiller på Næstved Museum

Den 19. november åbner Næstved Museum dørene op for en helt særlig udstilling. Museet udstiller en række kunstværker kreeret af elever på Talentskolens linje for Kunst og Design.

billede-03-nana-hemer-midt-i-arbejdsprocessen-foto-lasse-andreas-gluud

Talenterne er blevet inspireret af Næstveds verdensberømte kulturarv – nærmere bestemt prøveglassamlingen fra Holmegaard Glasværk og museets samling af Kähler keramik. Både Holmegaard og Kähler er stærkt forankrede i Næstved og omegns lokalhistorie, og lever den dag i dag videre som internationalt anerkendte brands..
Talentskolens elever har fra deres atelier set både fremad og tilbage i deres arbejde. Der er blevet set på gamle håndværksteknikker og materialer, og i måske endnu højere grad er der taget udgangspunkt i de indtryk og historier, de fik med fra introduktionen til museets samlinger. Det er blevet til en bred vifte af forskellige typer kunsthåndværk, udtryksformer og teknikker, der forsøger at bringe kulturarven frem til i dag.

talenskolen

Jette Elgaard Kristensen, der er afdelingsleder på linjen for Kunst og Design, fortæller om projektet: ”Indbydelsen fra Næstved Museum var en oplagt udfordring at tage imod for Talentskolens unge elever, da det er vigtigt at de unge oplever relevansen af og forholder sig til vor fælles kulturarv. Efter introduktionen til Kähler og Holmegaard skulle eleverne vælge et objekt, en historie eller en tilstand de fandt interessant at forfølge. Nogle elever forsvandt ned i bøger og arkivmateriale, mens andre straks gik mere intuitivt til værks og lavede en række materialeundersøgelser. Det har været spændende at opleve, hvordan de udvalgte oplæg undervejs er blevet sammenflettet med elevernes iboende kreative ideer. Nu står vi med de endelige værker og på udstillingen kommer de besøgende til at opleve en bred repræsentation af medier fra maleri, skulptur, installation og endda et værk, hvor de besøgende inviteres med i skabelsesprocessen. Glæd jer!”

talentskolen

I forbindelse med talenternes værker udstilles de museumsgenstande, der har ageret inspirationskilde for hver enkelt elev.  ”Vi har fra museets side været nysgerrige på, hvordan de unge kunstnere ser på det ældre kunsthåndværk. Hvilke nye perspektiver ville det bringe frem, og hvem ville de spirende kunstnere vælge at stå på skuldrene af?” udtaler Næstved Museums leder Mette Bielefeldt Bruun. “Jeg er glad og overrasket over variationen i de produkter, der er kommet ud af elevernes møde med Holmegaard og Kähler. Og at nogle af eleverne blev så fascinerede af registreringen og opbevaringen af genstandene i museets magasiner, at det nu indgår som element i flere af værkerne, er spændende. Den havde jeg ikke lige set komme!” tilføjer hun.

talentskolen-1

Udstillingen åbner d. 19. november kl. 14.00 på Designmuseum Næstved – Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved.

Udstillingen Fremadskuende Tilbageblik kan ses på Designmuseum Næstved fra 19. November 2016 – 29.januar 2017.

Designmuseum Næstved – Boderne, Sct. Peders Kirkeplads 8, 4700 Næstved
Åbent tirsdag – lørdag 10-14 søndag 10 – 16, mandag lukket.

Entré 40 kr. Børn under 18 år gratis adgang.

 

Del på sociale medier