Tidligere borgmester hædres med Jubilæumslegat

Ikke mindre end 21 gange har tidligere borgmester Henning Jensen været med til at uddele Diskontobankens Jubilæumslegat – i år blev det så hans egen tur til at modtage den.

Henning Jensen var onsdag den 15. juni blevet bedt om at give dette års modtager af Diskontobankens Jubilæumslegat en af sine legendariske byvandringer – troede han…. Turen skulle begynde foran Hotel Kirstine, men legatmodtageren lod vente på sig og til slut måtte legat-komiteen gå til bekendelse og sige: ”Kære Henning – det er dig, der skal modtage legatet i år.”

Med ordet i sin magt

Det er svært at skrive en kort tekst om Henning Jensens virke for Næstved. For selv om det efterhånden er fem år siden, han gav borgmesterkæden videre, er han fortsat særdeles aktiv. Senest er det fx kommet til udtryk i arbejdet for Næstved Early Music Festival og restaureringen af Svaleredeorglet i Sct. Peders Kirke – ja, ja Henning Jensen er stadig noget ved musikken.

9982b0_Henning_Jensen_og_legatbestyrelsen[1]
Foto: byrådsmedlem Søren Revsbæk, direktør i Sydbank (tidl. Diskontobanken) Jesper Lund Wimmer, legatmodtager Henning Jensen, borgmester Carsten Rasmussen og byrådsmedlem Daniel Lillerøi.
Hans eget instrument er dog primært hans stemme – med en utrolig sans for detaljer, med en legendarisk hukommelse og med en fortællerevne, kan han få enhver til at se krogede middelalderstræder for sig eller næsten mærke en af de mytiske troldes ånde i nakken.

Og på den måde forspilder Henning Jensen ingen lejlighed til fortsat at tale Næstved frem både lokalt og på det store Danmarkskort.

Ja, stille er der sjældent i Henning Jensens selskab – og stille har hans år som borgmester fra 1988 til 2011 heller ikke været. I den periode omstillede Næstved sig fra industri til handel og service, med bl.a. opførelsen af Storcenteret, nye ungdomsuddannelser i byen og nyt liv til den gamle Garderhusarkaserne. Også på Kulturområdet blev der oprustet med åbning af Grønnegades Kaserne, Kulturcenter, Rønnebæksholm og nyt hovedbibliotek.

Det var også i Henning Jensens tid, at Folketinget vedtog kommunalreformen, og Danmark gik fra 270 kommuner til 98. Henning Jensen så muligheder, og med hans evner til at forhandle og imødekomme tog han initiativ til at samle Fuglebjerg, Glumsø, Fladså, Holmegaard og Næstved Kommuner til Sjællands arealmæssigt største kommune.

På den måde har Henning Jensen kæmpet for Næstved Kommune i en menneskealder. Han har boet her, siden han var blot et år gammel og har om nogen sat sit mærke på Næstved både gennem et stærkt politisk og personligt engagement.

Diskontobankens Jubilæumslegat
Legatbestyrelsen besluttede i enighed, hvem der skulle modtage årets legat.

Bestyrelsen er sammensat af:

Formand for legatbestyrelsen Carsten Rasmussen

Direktør Jesper Lund Wimmer, Sydbank (tidl. Diskontobanken)

Retspræsident Alex Elisiussen

Byrådsmedlem Daniel Lillerøi

Byrådsmedlem Søren Revsbæk

Diskontobankens Jubilæumslegat blev stiftet helt tilbage i 1935. Legatet bliver hvert år overrakt en eller flere personer, som har gjort en særlig indsats for byen, eller som der står i legatets fundats: “har udført et fortjenestfuldt arbejde for Næstved By eller ved sit arbejde har kastet glans over Næstved By.”

Legatet bliver altid overrakt den 15. juni, som er Næstveds fødselsdag. Foruden æren får legatmodtagerne en buket og en glasskål fra Holmegaard med inskription.