Et fuldtalligt byråd og næsten fyldte tilhørerrækker dannede rammen om byrådsmødet tirsdag den 15. september, hvor blandt andet 1. behandling af budget 2016-2019, ny struktur på skoleområdet, et nyt vandkulturhus og barsel til en byrådspolitiker var på dagsordenen.

1. behandling af budget 2016-2019
Der var en bred opbakning til det budgetforslag, som blev lagt frem tirsdag. Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og SF bakkede op om førstebehandling af budgettet. Radikale Venstre og Enhedslisten tilkendegav, at de ikke kunne gå ind for budgetforslaget.

Med budgetforslaget fastholder byrådet den linje, der blev lagt sidste år, med ansvarlige budgetter, som overholder den økonomiske politik. Og det har heldigvis ikke været nødvendigt at indføre nye større besparelser for at opnå balance i 2016-budgettet.

Balancen i budgetforslaget viser, at der er et solidt overskud i 2016 på 80 mio. kr. De efterfølgende år er der desværre underskud. Det skyldes dels, at regeringen har indført et årligt omprioriteringsbidrag på 1 procent af budgettet, og dels at vores skatteindtægter fortsat halter efter udviklingen på landsplan. Alligevel holdes skatten i ro i 2016. Det besluttede et stort flertal her i byrådet ved sidste byrådsmøde.

Hvis alt går som planlagt kommer kommunens likviditet op på 175 mio. kr. ved udgangen af i år. Dermed er vi oppe på den første milepæl for en mere solid likviditet. Den vil stige yderligere i løbet af næste år, men vil herefter falde igen med udsigt til underskud på balancen i de efterfølgende år.

Der er budgetforhandlinger på mandag den 21. september, og her er det sidste frist for politikerne at komme med ændringer til budgettet.

Se hele budgetforslaget på Næstved Kommunes hjemmeside www.naestved.dk

Ny struktur på skoleområdet sendt i høring
I forbindelse med budgetforliget for 2014 besluttede Byrådet, at der skulle igangsættes et arbejde med at ændre skolestrukturen. I forbindelse med arbejdet blev det besluttet, at der ikke skulle lukkes skoler i Næstved i denne byrådsperiode, og administrationen og Børne- og Skoleudvalget blev sat til at finde en løsning til at forbedre både kvaliteten og økonomien på skoleområdet.

Tirsdag skulle byrådet derfor beslutte, om et forslag om en distriktsopdeling af kommunens skoler skulle sendes i høring. Det betyder, at alle skoler bliver nedlagt og genopstår i seks skoledistrikter.

Ved en distriktsopdeling kan der spares 8 mio.kr. årligt, og de penge bliver hentet ved, at der bliver otte færre ledere, tre færre administrative medarbejdere og nogle SFO-ledere vil blive stedfortrædere. Endelig kan der optimeres på ca. seks klasser for de ældste elever.

Flere byrådsmedlemmer gav udtryk for, at de ikke var glade for forslaget, men der var samtidig stemning for, at der skal gøres noget på skoleområdet for at højne om kvaliteten og bedre om økonomien.

Forslaget om en ny skolestruktur blev derfor sendt i høring af et flertal i byrådet. SF, Enhedslisten og Radikale Venstre stemte imod forslaget.

Under aftenens debat opfordrede enkelte byrådsmedlemmer borgerne til at give deres mening til kende om den nye struktur. Man kan finde høringsmaterialet på Næstved Kommunes hjemmeside www.naestved.dk

Vandkulturhus kan åbne i 2018
Endnu ved ingen, hvordan et nyt vandkulturhus i Næstved kommer til at tage sig ud, men går alt efter planerne, kan det tages i brug allerede om tre år. Og det vil blive en stor gevinst for hele kommunen, mente et begejstret Byråd.

Det er ikke Næstved Kommune, der skal bygge, eller stå for driften af det nye vandkulturhus. Det er derimod en privat investor, som kommunen indgår et partnerskab med – et såkaldt Offentlig-Privat-Partnerskab, eller i daglig tale OPP.

Men inden investorer kan byde ind på opgaven, skal kommunen nu, sammen med foreninger og brugere af svømmehallerne, komme med ønsker og ideer til, hvordan Vandkulturhuset kan se ud, hvilke faciliteter der er nødvendige, og hvilke der kunne være attraktive. Alt dette bliver samlet i et udbudsmateriale, som investorer efterfølgende kan byde ind på formentlig i løbet af sommeren 2016. Derfor er det heller ikke afklaret endnu, hvor Vandkulturhuset skal placeres.

Denne måde at tænke og udvikle et Vandkulturhus på giver langt flere muligheder – og bliver billigere – end hvis det alene var kommunens projekt. Men helt gratis bliver det alligevel ikke. Der er nemlig helt særlige regler for OPP-samarbejder, som betyder, at kommunen dels er nødt til at deponere en større sum penge i Indenrigsministeriet, og dels er det bekosteligt at udarbejde og sikre udbudsmaterialet. Det betyder en samlet udgift på ca. 45 millioner kr. – en post som Enhedslisten mente var for høj i kommunens budget, og derfor stemte imod.

Alle øvrige partier stemte dog for og udtrykte stor begejstring for de muligheder for sund og aktiv fritid, bedre svømmetilbud og en god mulighed for at tiltrække nye borgere – “Sæt i gang – det kan kun gå for langsomt”, lød det blandt andet fra Byrådssalen.

Byrådsmedlem på barsel
Marianne Olsen, som er byrådspolitiker for Socialdemokratiet, fik tirsdag aften bevilget to måneders barselsorlov fra byrådsarbejdet. Marianne Olsen er højgravid med sit andet barn, og mens hun er på barsel, er det partifællen Kim Lasse Petersen, der træder ind i byrådet som stedfortræder.

Marianne Olsen forventes at være klar til at genoptage det politiske arbejde igen i december måned.

Husk at byrådsmøderne er offentlige, og at du er velkommen i byrådssalen eller kan følge byrådsmøderne live på kommunens hjemmeside www.naestved.dk/byraadsvideo. Næste møde er den 6. oktober 2015 kl. 18.30.