Marianne Grønnow - Light Dusk Darkness
Marianne Grønnow – Light Dusk Darkness

Efterårets udstilling Abstrakte kvinder med Else Alfelt og Marianne Grønnow er en udstilling om to enere på den danske kunstscene. Det er første gang at Else Alfelt og Marianne Grønnows værker udstilles sammen, men på tværs af tid og forskelligheder i udgangspunkt og udtryk, har de to kunstnere et fællesskab i den måde, de griber abstraktionen an på.

For begge kunstnere spiller naturen en rolle, men motiverne er langt fra de klassiske landskabsskildringer. Værkerne udspiller sig i stedet på grænsen mellem det virkelige og det uvirkelige. Det er abstraktionen, det åndelige og det sanselige, og ikke den konkrete natur, der er det bærende princip.

Det, at man kan ane naturen, er et udtryksmæssigt referencepunkt i både Alfelts og Grønnows værker. Naturen spiller en rolle, men motiverne er komplet løsrevet fra klassiske landskabsskildringer. For begge kunstnere er arbejdet med gentagelsen helt essentiel, for gentagelsen er det element, der bærer deres værker ind i abstraktionen og ændrer det naturlige til det unaturlige og det virkelige til det uvirkelige.

Der er dog ikke tale om en mekanisk gentagelse i værkerne, for hos begge kunstnere er der plads til unikke penselstrøg, små tilføjelser og undladelser. Men det er en gentagelse, der skaber rytme i værkerne, både i former, farver og farvenuancer. Gentagelsen bliver til en puls, hvor værkkarakteren bliver ophævet, så oplevelsen af værkerne ikke vækker genklang som naturoplevelse, men som en æstetisk oplevelse.

Else Alfelt (1910-1974) var aktiv i den progressive kunstnerbevægelse Cobra, men hendes værker adskiller sig fra de øvrige medlemmers, for selvom de er kraftfulde, er de milevidt fra det samfundsdebatterende, som ellers kendetegner Cobramalerne. I hendes værker aner man naturlige former som bjerge, måner og krystaller i rytmiske sammenstillinger.

Den samme ubestemmelighed er til stede i Marianne Grønnows værker. Selvom Grønnow (f.1962) skaber billeder med udgangspunkt i naturen, så er der ikke tale om naturbilleder i gængs forstand. Siden midten af 1990’erne har hun arbejdet med fortolkninger af naturelementer som blomster, dugdråber og bjerge, men naturen er hele tiden udtrykt i stilistiske former og ligger langt fra en realistisk skildring.

Marianne Grønnow - When it falls
Marianne Grønnow – When it falls

Udstillingen er skabt i samarbejde med Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum i Herning.
Udstillingsperiode: 13. september – 13. december

Velkommen til fernisering lørdag den 12. september kl. 14 på Rønnebæksholm, hvor udstillingen åbnes af seniorforsker cand.mag. i kunsthistorie Lene Burkard. Der bydes efterfølgende på en forfriskning.

Aktiviteter i forbindelse med udstillingen

Der er offentlig omvisninger i udstillingen på følgende dage kl. 14:
Torsdag 17. september
Lørdag 26. september
Torsdag 8. oktober
Søndag 18. oktober
Torsdag 29. oktober
Søndag 8. november
Torsdag 19. november
Søndag 29. november
Søndag 13. december
Omvisninger varer ca. 45 minutter og er gratis for Rønnebæksholms gæster.

Aktiviteter i Kunstværkstedet:
18., 19. og 20. september kl. 12-17
Workshop Abstrakte Kvinder

Foredrag i forbindelse med udstillingen:
17. september kl. 19:30
50 kr. / gratis for medlemmer af Venneforeningen
Samtale om det religiøse og spirituelle i kunsten ved provst Vagn Birk Jensen og kunsthistoriker Dina Vester Feilberg.

Alfelt - Spidser der rækker mod himlen
Else Alfelt – Spidser der rækker mod himlen

8. oktober kl. 19:00
50 kr. / gratis for medlemmer af Venneforeningen
Forfatteraften med Olga Ravn og Karen Syberg.

5. november kl. 19:30
50 kr. / gratis for medlemmer af Venneforeningen
Artisttalk med kunstner Marianne Grønnow.

26. november kl. 19:00
50 kr. / gratis for medlemmer af Venneforeningen
Forfatteraften med Marianne Larsen og Nina Malinowski.