Godt 100 borgere var mødt op til det sidste byrådsmøde før sommerferien, tirsdag den 16. juni 2015. Ekstra stole blev båret ind i byrådssalen og mødelokale 8, som er Rådhusets største, måtte tages i brug, så de mennesker, der ikke kunne være i byrådssalen kunne følge med på storskærm.

Der var også mange punkter på dagsordenen, der var interessante for Næstved-borgeren, denne tirsdag. Byrådsmedlemmerne debatterede blandt andet Multihallen, Ressource City, børnetal i dagtilbuddene, pavilloner på Skyttemarksvej, Kalbyrisvej og en ansøgning om at DGI Landsstævne 2021 til Næstved.

Lokalplan og støjregulativ for Multihallen

Forslaget til en ny lokalplan for Multihallen ved Næstved Hallerne har været i otte ugers offentlig høring, der kom i høringsperioden få indsigelser. De drejede sig blandt om trafikforholdene ved den nye hal, og om Multihallens facade – om der vil være for meget genskær af hallens blanke facade.

Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten stemte imod godkendelse af lokalplanen, mens resten af byrådet stemte for. Lokalplanen for Multihallen blev altså godkendt.

Et regulativ for støjende musik- og kulturarrangementer i Multihallen var desuden på dagsordenen, og det har ligeledes været i offentlig høring. I de otte uger, høringen stod på, kom der en del indsigelser, især fra naboer, der er bekymrede for den støjpåvirkning, som de vil være udsat for, når der holdes koncerter i hallen.

Støjregulativet giver mulighed for, at der kan afholdes 12 støjende arrangementer om året frem til kl. 01.00, og 10 arrangementer om året med moderat støj mellem kl. 19.00 og 23.00.

Støjregulativet blev vedtaget, og det blev desuden besluttet, at der ikke skal sættes shuttlebusser ind til at køre tilskuere og koncertgæster fra Næstved Station til Multihallen og tilbage igen, da det vil blive for dyrt.

Status på Ressource City

Projekt Ressource City blev startet op i sensommeren 2014. Ressource City, der kommer til at ligge på Maglemølle, har den ambition at samle virksomheder, der arbejder med bæredygtighed og upcycling, i en klynge, og siden opstarten er der bl.a. arbejdet på at søge midler til projektet og at konkretisere projektets aktiviteter.

Arbejdet med at rekruttere virksomheder gik i gang i foråret, og der har været kontakt med 21 virksomheder. Heraf har fire virksomheder udvist konkret interesse for at etablere sig på Maglemølle og en virksomhed er på vej til at indgå lejeaftale med Maglemølle Erhvervspark.

Målet for projektet er at rekruttere mindst 10 virksomheder, der arbejder med genanvendelse, og skabe mindst 100 nye arbejdspladser i Næstved.

Børnetal i dagtilbuddene

En stor del af aftenens mange tilhørere var kommet for at høre, hvad byrådet besluttede i sagen om fastsættelse af børnetal i dagtilbuddene fra 1. juli 2015. Børnetallet i Næstved Kommune har været faldende de seneste år – de seneste fem-seks år med ca. 900 børn – men antallet af daginstitutions- og dagplejepladser er ikke faldet proportionelt. Derfor foreslog Børne- og Skoleudvalget, at man pr. 1. juli reducerer dagplejen, vuggestuer og børnehaver med ca. 230 pladser for at opnå en bedre udnyttelse af de fysiske rammer og få et bedre økonomisk fundament i de tilbageværende institutioner.

Følgende blev besluttet:

– I område ØST lukkes Valmuen i Markblomsten som selvstændig afdeling, men bygningen er fortsat til rådighed for Markblomsten.

– I område NORD, Susålandet: Dagplejen anbefales nednormeret med 8 pladser. Alternativt kan peges på lukning af 8 pladser i Rumlepotten.

– I område NORD, Fensmark: Dagplejen overtager Hasselvang, som er besluttet sammenlagt med Mælkebøtten og frigiver nuværende legestuehus på Trollesgave. Bygningen overdrages til Økonomiudvalget mhp. salg.

– I område NORD, Fensmark: Førskoleordningen på Holmegårdsskolen fortsætter som hidtil.

– I område NORD, Herlufmagle: Tromlehuset og Elverhøj sammenlægges i Elverhøjs lokaler og Tromlehusets bygninger overdrages til Økonomiudvalget med henblik på salg.

– I område VEST, Karrebæk: Dagplejen nedlægges og overføres til Humlehaven.

– I område VEST, Hyllinge: Der etableres ikke en vuggestue i Hyllinge Børnehus.

– I område VEST, Lille Næstved: 12 dagplejepladser bliver nedlagt.

– I område VEST, Lille Næstved: Børnehaven Lagunen bliver nedlagt og Frit 16 flytter til Lagunens lokaler. Frit 16’s bygning på Farimagsvej overdrages til Økonomiudvalget med henblik på salg.

Med lukningerne og sammenlægningerne forventes en reduktion af driftsudgifterne på ca. 5,2 mio. kr. i 2015 og ca. 10,4 mio. kr. i 2016

Pavilloner på Skyttemarksvej

Arbejdet med at etablere pavilloner på Skyttemarksvej til beboelse af 75 flygtninge i Næstved har vist sig at overskride budgettet betragteligt.

Budgettet for opsætning og klargøring af pavillionerne var skønnet til 4,25 mio. kr., men ved udgangen af maj, tegnede der sig et billede af en samlet engangsudgift på omkring 12 mio. kr, eller en budgetoverskridelse på næsten 8. mio. kr.

For at dele budgetudfordringen over en længere periode, anbefaler administrationen, at der optages et tre-årigt lån på et beløb, der svarer til det endelige merforbrug. Dette er en særlig mulighed, som kommunerne har i forbindelse med etablering af flygtningeboliger, og lpnet vil ikke belaste kommunens samlede låneramme. Med den nuværende rente vil et lån på eksempelvis 7,5 mio.kr. give en årlig udgift på 2,5 mio.kr. Samlet set vil et lån medføre udgifter til renter for 62.680 kr. over en treårig periode.

Der var bred enighed i byrådssalen om, at flygtningeboligerne skal færdiggøres, og forslaget blev godkendt. Dansk Folkeparti stemte imod forslaget.

Kalbyrisvej bliver tilsluttet Ring Øst

Så er der endelig sat punktum ved Kalbyrisvejs tilslutning til Ring Øst, og arbejdet går i gang hurtigst muligt. Der etableres et T-kryds Kalbyrisvej/Ring Øst med “højre ind, højre ud”.

DGI Landsstævne til Næstved i 2021?

Skal Næstved melde sig ind i kampen om værtsrollen for Danmarks største idrætsbegivenhed i 2021? Det skulle byrådsmedlemmerne tage stilling til tirsdag aften. Der var bred enighed om, at der skulle sendes en ansøgning om at blive værtsby i 2021.

DGI Landsstævne bliver afholdt hvert fjerde år. Landsstævnet afvikles over fire dage, og omkring 25.000 mennesker deltager i stævnet hver gang. Et landsstævne forventes at koste omkring 25 millioner kroner at afholde, da der blandt andet skal bygges en miniby til de mange deltagere.

Byrådet er bevidst om, at det er en stor investering, at skulle etablere en miniby, og det skal nu undersøges, hvad andre kommuner har fået ud af at afholde DGI Landsstævne.

Indtil videre er det dog kun ansøgningen, som byrådet har sagt ja til at sende af sted.