Næstveds gader gemmer på spændende og blodige historier. Nu kan man i en såkaldt video-walk opleve hekseprocesser på tætteste hold.

Selvom det er mange år siden, så har Næstveds smukke middelalderby været vidne til grusomme hændelser. En af de veldokumenterede historier er hekseprocessen mod Birgitte Prammand, som Radioteatret.dk har dramatiseret. Forestillingen hedder ”Lever du, Birgitte?”, og kan opleves med en smartphone – via en Youtube-film – rundt om i byens gader.

– Jeg kan huske, at jeg som barn lånte en bog om en heks i Næstved, der blev brændt på bålet. Af en eller anden årsag har navnet Birgitte Prammand brændt sig fast i min hukommelse, så da vi skulle finde en spændende fortælling, der foregik i Næstveds gader, dukkede historien op igen, siger dramatiker Morten Aagaard.

Film og virkelighed smelter sammen
Mange af de steder, hvor Birgitte Prammands liv udspillede sig, findes stadig. Det blev startskuddet til ny fortællemåde, som Radioteatret.dk havde lyst til at undersøge.

Foto: Videowalk

– En video-walk er en helt ny måde at fortælle historier på. Den kombinerer radioteater, virtuel reality og film. Historien fortælles på ”on location” gennem en film, som man ser på sin smartphone. Filmen guider publikum rundt på en tur, hvor skuespillere dukker op i byrummet. På den måde smelter virkelighed og film sammen, siger Morten Aagaard.

I forbindelse med skabelsen af ”Lever du, Birgitte?” har Radioteatret.dk arbejdet med flere forskellige medier. Først og fremmest skulle fortællingen fungerer som radioteater, da historien også skal kunne høres, selvom man ikke går rundt i Næstveds gader og stræder. Dernæst skulle det visuelle til produktionen optages.

– Det har været spændende at arbejde med en billedside til vores radiodramatik. Skuespillerne er blevet filmet, men ikke nødvendigvis til de roller de har indtalt. Det har skabt en god dynamik for skuespillerne, når de har skulle spille en rolle, som en anden har lagt stemme til, siger Morten Aagaard.

Hekse og #metoo
I 1500 og 1600-tallet var hekseafbrændinger en skæbne som mange kvinder led. De fleste gange blev de dømt på bysladder, frygt og misundelse. Hekseri kan nemlig ikke bevises. Sådan gik det også for Birgitte Prammand, som fik sin dom i Næstveds gamle rådhus ved Sct. Peders kirke.

Foto: Videowalk

– Hun har uden tvivl været en rapkæftet kvinde, som ikke fandt sig i noget. Men om hun har været en heks, det kan være svært at vide. Men vi ved, at hun endte på bålet et sted oppe i Østergade. Derfor går video-walken fra området ved den fritlagte Suså, hvor hun boede og arbejdede, op gennem byen, hvor hun blev dømt og den ender ved Sct. Mortens kirke i starten af Østergade, hvor hun blev brændt. Det har været i de gader, hun levede sit liv, siger Kia Lundsgaard Horan, som har arbejdet med det historiske og faktuelle i fortællingen.

– Alt det konkrete i historien er sandt. Vi har selvfølgelig formuleret replikkerne og lavet dramatikken, men det hele kan man læse i de gamle tingbøger. Det gør det meget mere spændende at arbejde med, siger Kia Lundsgaard Horan.

I forbindelse med premieren på ”Lever du, Birgitte?” udgiver Radioteatret.dk et undervisningsmateriale, som løfter den gamle historie op i nutiden.

– Selvom vi ikke bliver dømt som hekse og brændt på bålet i dag, er der alligevel nogle paralleller. Hele #metoo-kampagnen har jo ført til at nogen af de største stjerner, er blevet tvunget væk fra tv-serier og film – også selv om de endnu ikke er blevet dømt. Men folkedomstolen har dømt dem, og det er jo i praksis, hvad der skete med Birgitte Prammand, siger Kia Lundsgaard Horan, som også udarbejder undervisningsmaterialer.

Premiere 10. august
Medvirkende: Julie Anna Hedegaard, Mogens Hansen, Belinda Frank, Kia Lundsgaard Horan, Frank Kruse, Kia Ambus, Tina Nedergaard, Mie Laurine Folman, Karin Hansen og Mathilde Horan.

Redigering: Morten Aagaard

”Lever du, Birgitte?” har premiere fredag 10. august. Video-walken kan opleves i Næstved bymidte. Startstedet er ved Fortællerhånden ved den fritlagte Suså. Man finder videoen på www.radioteatret.dk/lever-du-birgitte. Man skal starte videoen og få billedet på skærmen til at passe med virkeligheden. Herefter skal man blot følge filmen på skærmen som guider publikum gennem byen.

Forestillingen kan desuden streames via iTunes, Soundcloud og på Radioteatret.dk.

Del på sociale medier